11.1.2022. 14:17
0
Palmer i Eicchorst stižu u BiH, ima li dogovora o Izbornom zakonu
Sredinom iduće sedmice u Sarajevo bi trebali doći američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst koji su planirani nastavak razgovora o Izbornom zakonu otkazali u mjesecu decembru zbog usložnjene političke situacije. Tada je u zajedničkom saopćenju Delegacije EU i Ambasade SAD poručeno političkim liderima da ne mogu postvaljati maksimalističke zahtjeve koji vode u dalje etničke podjele.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u petak je medijima potvrdio da su se tog dana u Mostaru odvijali razgovori sa američkom administracijom o Izbornom zakonu. U današnjem razgovoru za Fenu, Čović je istakao kako se trebaju stabilizirati odnose u Federaciji BiH, a onda i na nivou cijele BiH.

Najavio je finalizaciju procesa pregovora o Izbornom zakonu BiH, ali i pokušaj deblokade državnih institucija koje su krajem jula 2021. godine započeli predstavnici iz RS-a predvođeni Miloradom Dodikom. 

U proces razgovora oko izmjena Izbornog zakona kojim će se implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava uključeni su i eksperti Venecijanske komisije koji će provjeriti usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar evropskog prostora.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizirala sigurnosna situacija u zemlji i da "svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH". Dodaje kako treba poštivati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usaglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim nivoima riječ.

"One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na sto. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah. Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduvjet i za evropsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Imamo bezbroj tema o kojim trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima. A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja", kazao je Čović za Fenu. 

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.