13.1.2022. 14:55
1
Planinar iz BiH propao u rupu od 8 metara na Prenju: Samo me Allah spasio
Planinar Almir Karkelja preživio je pravu dramu na planini Prenj, kada je propao u rupu, kako on tvrdi, dubine 7 do 8 metara. Sve se dogodilo 9. januara.

Prenj planina nije. Planinarske nesreće sam doživljavao nekako sa strane, kroz svoj policijski posao odradio sam nekoliko, ali sve je to drugačije u odnosu kad se tebi samom desi. 9. januar 2022. će meni ostati upisan kao nova prilika za život, jer samo me je Allah dragi spasio od teških tjelesnih ozljeda ili čak i smrti. Video koji ide uz ovaj tekst ide kao objašnjenje šta se desilo jednim dijelom, a drugim dijelom vidi se akcija mog spašavanja.

Treba poštovati pravila

Molim Allaha da se niko nikada ne zadesi u sličnoj situaciji i ovaj primjer neka bude svima da planinu ne treba potcjenjivati, da treba poštovati sva pravila koja nalažu sigurnost u planini, te da se koristi sva oprema predviđena za boravak u planini, pogotovo na zimskim usponima.

Posebno se zahvaljujem svojoj ekipi kojoj bezgranično vjerujem i koja je potvrdila to i reagovala na pravi način, bez panike i straha i odradili sve kako treba - navodi Karkelja.

Kaže da je prilikom pada u rupu počeo galamiti i dozivati u pomoć.

Osim modrica i ugruhanosti nemam nikakvih posljedica

- A sreća je da smo imali svu potrebnu opremu, konopce pojaseve, kacige, karabinere... Dok su oni došli sebi uspjeli su me izvući. Jedno strašno iskustvo na koje vas nikakva obuka ne može spremiti - rekao je Karkelja.

Kaže da inače ne nose kompletnu opremu, a da je on ovaj put imao sreće i da je na njegovo institiranije ponesena kompletna oprema i da je jedno od dva užeta on nosio.

- Osim modrica i ugruhanosti nemam nikakvih posljedica, kao što su lomovi. U prvi mah kad sam krenuo mislio sam da mogu nastaviti dalje, ali stres je uradio svoje i paralizovao mi je tijelo fizički. Uvidjeli su to ostali i vratili smo se nazad - prepričao je događaj s Prenja Almir Karkelja.




(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.