13.1.2022. 20:15
0
Danski ministar: Integritet BiH ne smije biti doveden u pitanje
Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod kazao je danas da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti ugrožen i svi oni koji prijete tome suočit će se s ozbiljnim sankcijama, dodajući da u Evropi nema mjesta onima koji prijete miru i stabilnosti.

Kao jedan od govornika na konferenciji nazvanoj "Bosna i Hercegovina - 30 godina moderne nezavisnosti - izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji" održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, ponovio je da je 30 godina od nezavisnosti BiH i više od 25 godina od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je završen strašan rat.


- Ipak ove dvije godišnjice nisu razlog za slavlje jer je situacija u BiH veoma ozbiljna, kakva nije bila već godinama. Čujemo priče o odcjepljenju i raspadu države. Mi u Evropi uzimali smo mir u posljednjih četvrt stoljeća zdravo za gotovo, ali građani BiH znaju da on može biti krhak - dodao je.


Podvukao je da je današnja situacija uzrokovana odlukama političkog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, te ukoliko nastave ovim putem suočit će se s ozbiljnim sankcijama.


- Ukoliko žele promijeniti trenutno ustavno uređenje države to moraju učiniti u skladu s Ustavom i u saglasnosti s drugim političkim liderima u zemlji. Ustav BiH treba biti unaprijeđen, on je uspostavio komplicirano uređenje. On je možda bio potreban kompromis u trenutku ratnih dejstava, ali danas predstavlja veliko opterećenje za zemlju - smatra Koffod.


Samo na taj način BiH može krenuti putem od Dejtona do Brisela zbog čega je šef diplomatije Danske pozvao sve političke lidere da se upuste u promjene Ustava na osnovu već datih brojnih preporuka.


- Lideri imaju obavezu prema građanima BiH i obavezu gledati izvan svojih ličnih privilegija i raditi na boljoj budućnosti. Vrijeme je da se radi na potrebnim reformama - zaključio je Koffod.


Današnja konferencija ima za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.


Organizatori kažu da je u pitanju veoma važna konferencija, posebno u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.


(Fena/K.Bešlija) 

 
BiHDanska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.