18.1.2022. 13:23
0
Obuća: Za pomoć i podršku lokalnim zajednicama BPK-a izdvojio 2,9 miliona KM
Pomoć I podrška u realizaciji različitih projekata lokalnih zajednica u sastavu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, jedan je od prioritetnih segmenata djelovanja kantonalne vlade, kako bi se olakšalo funkcionisanje I poboljšao kvalitet života u njima - istakla je na današnjoj pres-konferenciji premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Naglasila je da je u te svrhe iz kantonalnog budžeta u prošloj godini izdvojeno  2.997.183 KM.

- Najviše sredstava uplaćeno je Gradu Goražde i to 2.021.516 KM, općini Pale u FBiH doznačeno je 520.840 KM, a općini Foča u FBiH 454.825 KM. Osim toga, važno je napomenuti da je BPK Goražde jedini u Federaciji BiH iz prihoda ostvarenih od poreza na dobit dio transferiše i lokalnim zajednicama. Po osnovu navedenih ustupljenih prihoda od poreza, Grad Goražde je u 2021. godini ostvario prihode od 929.027,43 KM, što čini 9,63 posto ukupnih prihoda Grada Goražda - precizirala je Obuća.

Napomenula je da je značajan dio sredstava Gradu Goražde doznačen i za sanaciju i asfaltiranje lokalnih putnih pravaca i druge projekte od značaja za građane, u dijelu razvoja infrastrukture, uređenja gradskih i prigradskih naselja, sanacije objekata I slično.

- Gradskoj upravi je doznačeno 136.281 KM za prvu fazu rekonstrukcije potisnog cjevovoda od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u Rasadniku. Za projekte iz vodnih naknada općini Pale u FBiH je uplaćeno 45.940 KM, a općini Foča u FBiH 42.650 KM. Ovoj općini su doznačena i sredstva od 15.000 KM za saniranje šteta od poplava i hitne intervencije od prirodnih nesreća - pojasnila je Obuća.

Dodala je da se, imajući u vidu da su općine Pale i Foča u FBiH ekonomski neodržive, prošle godine posebna pažnja posvetila socio–ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica.

- U te svrhe općini Pale FBiH je jednokratno uplaćeno 50.000 KM, te 2.600 za projekt podrške povratnicima. Za iste namjene, Općini Foča u FBiH je uplaćeno 40.200 KM, a sa dodatnih 20.000 KM podržan je i projekt smanjenja siromaštva jačanjem lanca vrijednosti u proizvodnji voća i povrća. Za podršku razvoju ruralnog razvoja u Gradu Goražde, mimo redovnih sredstava Ministarstva privrede, izdvojeno je 5.000 KM, isti iznos dobila je i općina Foča u FBiH, dok je općini Pale u FBiH uplaćeno 2.000 KM - istakla je između ostalog.

Navodeći i niz drugih projekata podrške lokalnim zajednicama u raznim oblastima, Obuća je ocijenila da je Vlada BPK Goražde svojim aktivnostima, uprkos pandemiji koronavirusa, uspjela da stabilizira sveukupno stanje na ovom prostoru.

- Prioriteti u djelovanju su bili zaštita zdravlja građana BPK i njeno poboljšanje, podrška privredi i poljoprivredi, te veoma značajna podrška lokalnim zajednicama u sastavu kantona - zaključila je premijerka BPK Goražde.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.