24.1.2022. 18:24
0
Općina Novi Grad Sarajevo isplatila nadoknade za štete nastale u poplavama 2021.
Općina Novi Grad Sarajevo isplatila je finansijsku pomoć stanovnicima čiji su stambeni objekti i druga materijalna dobra pogođeni poplavama, koje su u novembru prošle godine zahvatile dijelove mjesnih zajednica „Dobroševići“, „Reljevo“ i „Zabrđe“, a u kojima je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće.

Za tu namjenu iz općinskog budžeta osigurano je oko 350.000 KM, a sredstva su isplaćena za nadoknadu šteta nastalih na 48 individualnih stambenih objekata i 38 automobila oštećenih u poplavama.

Dodjela sredstava izvršena je na osnovu Odluke Štaba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, donesene 24.12.2021. godine, a na osnovu konačnog izvještaja o procjeni štete od poplava 2021. godine, koju je izvršila Komisija za procjenu šteta Općine Novi Grad.

Predstavnici Službe civilne zaštite Općine Novi Grad obišli su porodice kojima su dodijeljena finansijska sredstva, a pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za civilnu zaštitu Nezir Hadžić kazao je da je Općina Novi Grad promptno djelovala u pružanju pomoći stanovništvu čiji su stambeni objekti poplavili usljed novembarskih obilnih kišnih padavina i prva isplatila finansijsku pomoć, kako bi barem malo olakšala ljudima u prevazilaženju situacije u kojoj su se našli.

- Komisija za procjenu štete u kratkom vremenskom periodu napravila je ukupnu procjenu stanja na terenu. Mi smo shodno našim raspoloživim sredstvima učestvovali u značajnom saniranju tih šteta i evo danas smo imali priliku da svjedočimo da se na neki način građani vraćaju u neki normalan tok života - kazao je Hadžić, uputivši poziv višim instancama, da se uključe i daju finansijsku podršu stanovništvu pogođenom poplavama.

Stanovnici poplavljenih područja potvrdili su kako je prva i jedina pomoć, stigla od Općine Novi Grad, te su izrazili nadu da će se u saniranje šteta uključiti i Kanton Sarajevo i veći nivoi vlasti, kako bi svoje domove doveli u stanje približno onome kakvo je bilo prije poplava, saopćeno je iz Press službe Općine.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.