26.1.2022. 11:37
0
Ministar Delić za „UAE Today“: "Expo Dubai" je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić dao je intervju za portal Emirati danas (Emarat Al-yeum), gdje je iskoristio priliku istaknuti prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i turističke potencijale naše domovine koje želimo predstaviti na izložbi EXPO 2020 Dubai.

Na pitanje kako vidi odnose između naših zemalja ministar Delić je istakao da mi u Bosni i Hercegovini njegujemo poseban odnos s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

S ponosom mogu reći da su naše zemlje u bliskim, prijateljskim odnosima i vjerujem da govorim u ime svih nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu kad kažem da bih volio da, osim prijateljskih odnosa i naši međudržavni odnosi budu na jednakom nivou kada su u pitanju bilateralni ugovori i sporazumi koji će unaprijediti našu dosadašnju saradnju. 

Uprkos nastojanjima naših zemalja mi smo još uvijek bez sporazuma o liberalizaciji viznog režima između BiH i UAE, kao i bez ambasade ili konzularnog predstavništva UAE u Bosni i Hercegovini, i ja se nadam da će se to tokom ove 2022. godine promijeniti. Iskreno se nadam i da će EXPO 2020 Dubai također doprinijeti unapređenju naših međudržavnih odnosa na razini bilateralnih sporazuma, prije svega onih koji su već ranije dovedeni do završne faze pregovora, ali svakako i novih koji će doprinijeti većoj trgovinskoj razmjeni između naših zemalja i drugim vidovima ekonomske saradnje. Svakako je korak naprijed ka ostvarenju tog cilja i ovog ljeta potpisani sporazum o veterinarskoj sertifikaciji između naših zemalja, što je dovelo do odobrenja izvoza bh. goveđeg mesa na tržište UAE. To je svakako veliki benefit, ali i podstrek za poljoprivredne proizvođače u BiH, jer otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta u BiH.

Razlozi zbog kojih EXPO 2020 smatramo prilikom jesu mogućnosti koje će nam se otvoriti za poduzimanje konkretnih koraka s ciljem jačanja međusobnih odnosa i veće zastupljenosti bh. kompanija na tržištu UAE, ali i globalno, jer smo uvjereni da su bh. kompanije spremne kroz svoje proizvode ili usluge zadovoljiti standarde i kvalitet koji se traži na tom tržištu. 

Također, koristim priliku da iskažem posebnu zahvalnost, u ime građana Bosne i Hercegovine, za velikodušnu pomoć u medicinskoj opremi koja nam je dostavljena tokom prošle godine. Mislim da dodatnu potvrdu jačanja naših odnosa čine i nedavne posjete paviljonu Bosne i Hercegovine od strane Nj.E. Sheikh Ahmeda bin Saeeda Al Maktouma, predsjednika Uprave za civilno zrakoplovstvo Dubaija, predsjednika Dubai Airports, predsjednika i izvršnog direktor Emirates Airline & Group, i Nj.E. Mohammed Ibrahim Al Shaibani, nekraljevskog vladinog službenika u The Ruler’s Court, Government of Dubai, kao i njihove prisustvo Country Business Briefing sesiji i Paviljonu Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai. 



Koliko je za Bosnu i Hercegovinu  važno učešće na EXPO 2020 Dubai?

Prisustvo Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai je veoma značajno jer smatramo da je ovaj najveći svjetski sajam poduzetništva prilika za privlačenje i poticanje investicija, odnosno povećanje broja stranih investicija u svrhu ravnomjernijeg ekonomskog razvoja. Ovaj događaj za nas je vrlo važan iz više razloga, prije svega želimo da unaprijedimo ekonomsko - trgovinske odnose i omogućimo stvaranje ambijenta za bilateralno povezivanje kako sa UAE kao zemljom domaćinom Expo 2020, tako i sa ostalim državama učesnicama, te organizujemo što više G2G susreta, ali i B2B susreta koji mogu donijeti koristi svim stranama. 


Koji su benefiti za Vašu zemlju koje očekujete od ovog učešća?

Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale i želimo da postanemo poželjno mjesto za investiranje i poslovanje. Svjesni globalnih posljedica pandemije, dodatno ulažemo napore da promovišemo naš privatni sektor, jer nas iz krize ove vrste jedino mogu izvući investicije u ovaj sektor. Uvjeren sam da je to način da se u vrlo kratkom vremenskom periodu osiguraju nova zapošljavanja, očuvaju aktuelna radna mjesta, utiče na rast stope BDP-a, a time i ostvari pozitivan utjecaj na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i kvalitet života svih građana. Pročitao sam informaciju, upravo  na vašem portalu, da je EXPO 2020 već u ova prva tri mjeseca utjecao na rast BDP-a UAE od 2%, te da prema procjenama Komore UAE upravo EXPO 2020 igra glavnu ulogu u oporavljanju zemlje od krize izazvane globalnom pandemijom COVID-19, a benefiti od turizma zbog EXPO 2020 navode se kao ključni faktor. Zamislite onda šta nama znači turizam i upravo zato je on naš glavni fokus, jer imamo potencijale koji nas mogu pozicionirati kao glavnu turističku destinaciju u Jugoistočnoj Europi. 


Međutim nadamo se i da ćemo pronaći strateške partnere u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, proizvodnje namještaja od drveta, te u oblasti IT i prerađivačke industrije. To su naše strateške grane privrede i s najvećim potencijalima za brzi rast i razvoj. Investiranje u ove oblasti garantuje sigurni povrat investicije i mi ćemo se maksimalno potruditi da to predstavimo potencijalnim investitorima. 



Kakva je trgovinska razmjena između naših zemalja? 


Prema informacijama koje imam UAE su do sada investirali u BiH preko 200 miliona AED, što UAE zasigurno čini jednim od bitnih investitora u našu zemlju u posljednjih nekoliko godina.     


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.