27.1.2022. 16:31
0
Radončić, Kojović i Konaković razgovorali s Eichhorst i Palmerom
Predstavnici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Naše stranke i Naroda i pravde razgovarali su danas u Sarajevu s direktoricom Evropske komisije za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst) i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom (Matthew).

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je nakon sastanka izjavio novinarima da će se glavni pregovori voditi u Neumu, te da misli da se BiH nalazi u velikom vremenskom cajtnotu.   Bojim se, dodao je on, da je ovo posljednja šansa kada će BiH imati ovoliku pažnju i zvaničnog Vašingtona i Brisela.

- Otvorili smo sve teme. Moram reći da ne smatram mudrim postupak prijatelja iz SDP-a. SDP, makar sam ja to tako doživljavao na bazi izbornog rezultata iz 2018. godine, je lider opozicije. Na ovaj način SDP-e sebe delegitimira kao lidera, iz prostog razloga što lider opozicije mora da bude na svim značajnim mjestima, pogotovo tamo gdje možemo veoma direktno da razmijenimo sve argumente za i protiv prema vladajućim strankama, naročito HDZ-u i SDA - kazao je Radončić.

Želim i dalje da vjerujem, dodao je on, da ćemo naći taj kapacitet „da dođemo do zajedničkog teksta u Neumu“.

- U tom smislu SBB će participirati, jer smatramo da bježanje, sklanjanje ili ignoriranje bilo koje vrste ozbiljnih razgovora nije politički čin odgovornih ljudi - naveo je Radončić.


Rekao je kako pomak treba da se napravi u Neumu te da, kada postoji želja, za sve se nađe rješenje. Predrag Kojović iz Naše stranke rekao je da oni neće učestvovati na razgovorima u Neumu.

- Na žalost, bilo smo prisiljeni od samog početka ovoga procesa rješenje tražiti u jednom malom krugu koji je bio omeđen da prijedlog ne smije zadirati u RS i da prijedlog mora zadovoljiti Dragana Čovića. Prijedlozi koji će se razmatrati u Neumu su na tom tragu i mi zato ne želimo ići tamo - kazao je Kojović.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je potvrdio da NiP ide u Neum i da će prisustvovati pregovorima o izbornim i ustavnim reformama. - kazao je Konaković.  

Dodao je kako njegova stranka želi da čuju prijedloge međunarodne zajednice, a svoje stavove će donijeti na orgnaima NiP-a. SDPBiH i Demokratska fronta ranije su najavili da neće učestvovati u razgovorima u Neumu.


- Zahvaljujemo se na pozivu, ali Demokratska fronta, dok traje državni udar koji provodi Milorad Dodik, ne može učestvovati na pregovorima kojima se pokušava udovoljiti Draganu Čoviću. Ne mislimo ni da je dobro razgovarati o ključnim državnim pitanjima po hotelima i restoranima, umjesto institucijama države, ali svi su slobodni da se sastaju kako žele - iznio je stav DF-a generalni sekretar Stranke i član Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Dženan Đonlagić.

Socijaldemokratska partija BiH ranije je navela da je preduslov za razgovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona BiH deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

 
(FENA/  Amer M.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.