27.1.2022. 16:25
4
"Zoran Čegar je reketirao po Srednjoj Bosni pojedine poduzetnike i uzimao ogromne količine novca mita a zauzvrat im obećavao da Federalni MUP neće 'ni pomirisati njihove urede'"
I dalje se ne stišava "bura" oko snimka kojeg su sinoć objavili pojedini mediji, na kojem načelnik uniformisane policije FUP-a, tuče radnika parkinga u prisustvu još dvojice policajaca Kantonalnog MUP-a.

Čegar je komentarišući incident za Avaz kazao, između ostalog, da je spreman ići na poligraf.

"Prvo, to nije nikakav parking, i to nije nikakav radnik na parkingu nego kriminalac koji reketira raju. Taj navodni radnik je jedan obični kriminalac. Taj bespomoćni parking radnik je sačekao nas trojicu i mom kolegi je rekao doslovno: 'Što si parkirao ovdje auto, drotovski, na privatno zemljište pi*** ti materina, hajde mrš odavde'. Ovo je istina, ja ću tražiti poligraf da se ide, da se dokaže ova haranga protiv mene i mojih kolega",  kaže Čegar. 

Potom je prepričao nastavak incidenta.

"Ja sam mu rekao: 'Šta to ti govoriš ovlaštenom službenom licu?' On mi je rekao: 'Hajde mrš odavde i ti, nemoj sad da ti jeb** mater, drotino jedna'. Onda je on mene trznuo, a ja sam ga ošamario. Na što je on meni ponovo rekao: 'E za ovo ću ti jeb*** mater'. I onda je dobio i s druge strane. Znači prvo, ja neću dozvoliti da mene neko pljuje, da mi psuje majku pogotovo ne u uniformi, jer ja nisam od onih policajaca koji su dozvolili da ih pljuju, da ih šamaraju, da ih reketiraju, i da rade za narko kartele. Svaka čast poštenim policajcima i uvijek sam s njima ali zna se da ima i ovog kukolja u našim redovima",  pojašnjava Čegar.

Kaže da će tražiti poligraf ali i da je svjestan zašto se snimak objavljuje skoro 20 dana nakon njegovog nastanka. 

"Ja ću sada tražiti originalan snimak da se dostavi i da ovaj koji se predstavlja kao bespomoćni parking radnik, nije nikakav parking radnik nego jedan kriminalac i tražit ću da mu se uzme dlaka, da se pomokri i da mu se uzme krv. A tako isto nama trojici, da se vidi ko je narkoman, ko diler, a ko kriminalac. Ovo neće ostati na ovome. Ali ovom prilikom da im poručim da su ova leđa nosila puno veće breme od ovoga. Ja se nisam nimalo nasekirao", dodaje Čegar.

Pitanje koje se u javnosti postavlja je da li je ovo ponašanje bilo opravdano, s obzirom na izjavu Čegara, u kojoj tvrdi da je radnik na parkingu uputio niz psovki.

O ovom incidentu smo razgovarali sa novinarom Josipom Šimićem.

"Ponašanje gospodina Zorana Čegara, visokorangiranog djelatnika Federalnog MUP-a u Sarajevu je veoma zabrinjavajuće i u najmanju ruku skandalozno, a to ponašanje poprima elemente krivično-pravnih kažnjivih radnji. Takvo njegovo postupanje ni u kom slučaju nije dopušteno iz razloga što to ne smije biti način po kojem funkcionira policija u Bosni i Hercegovini", kazao je Šimić na početku razgovora.

Dodao je da ako je i opsovao majku pretučeni mladić Čegaru ili njegovom kolegi, da se tada postupa u skladu sa Zakonom o prekršajima i eventualno Zakonom o krivičnom postupku. 

"Ako ima elemenata krivičnog djela, u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustavom BiH a koji naši zakonski propisi koje sam prethodno naveo, strogo zabranjuju bilo kakvo šamaranje ili bilo kakvo zlostavljanje ili torturu nad građanima Bosne i Hercegovine. Ako ste primjetili, FUP kao i Sindikat Federalnog MUP-a uključujući i federalnog ministra unutrašnjih poslova najoštrije su osudili takvo Čegarovo bahato i nasilničko ponašanje, koje je naštetilo ugledu FUP-a i sramna je izjava gospodina Čegara, gdje on za medije priznaje zaista da je udario toga mladića, ali da žali što ga nije puno više pretukao, što je za mene vrlo neprimjereno i takvom svojom izjavom gospodin Čegar nanio je još veću štetu FUP-u od one koju vidimo na snimcima", rekao je Šimić.

Ukoliko ne dođe do reakcije nadležnih organa u ovom slučaju, kakve se poruka šalje građanima?

"Nadležno tužilaštvo, dakle to je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, postupajući u ovom predmetu gdje nedvojbeno ima elemenata kaznenog djela mora podići optužnicu. Podsjećam na sličan slučaj u Mostaru, gdje su policijski službenici Jusuf Penava i Amir Vrače, također su sveli oštećenog inicijala S.B, pretukli ga, i nakon toga je 1.10.2021. godine Tužilaštvo HNK podiglo protiv njih optužnicu zbog zlostavljanja u obavljanju službe. Dakle, Zoran Čegar mora biti sankcionisan i disciplinski i krivično, jer će se time poslati poruka drugim policijskim službenicima da to nije način na koji treba da funkcionira policija u Bosni i Hercegovini. Ja imam vrlo ozbiljnih saznanja o prošlosti o gospodinu Zoranu Čegaru, kao naprimjer da je navedeno lice bilo obrađivano od strane FUP-a upravo zbog njegovih inkriminirajućih koruptivnih radnji na način da je reketirao pojedine poduzetnike po Srednjoj Bosni, uzimao je ogromne količine mita a zauzvrat im obećavao da Federalni MUP neće 'ni pomirisati njihove urede'. Tako imamo slučaj da su pojedini poduzetnici saslušani gdje su priznali da su dali mito gospodinu Zoranu Čegaru. On je 1997. godine liječen na neuropsihijatriji 'Vrapče', gdje mu je dijagnosticiran ozbiljan PTSP", zaključio je on u razgovoru za naš portal.

 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.