28.1.2022. 12:25
1
U Neumu i predstavnici stranaka koje nisu u Parlamentu BiH!?
FOTO: Ilustracija
Na pregovore u hotel Marea u Neum stigao je i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović iako ta stranka nije uspjela ući u Parlamentarnu skupštinu BiH nakon Općih izbora 2018. godine.

Postavlja se pitanje po kojem kriteriju su pozivani učesnici pregovora kada je jasno da se bilo kakve izmjene moraju odobriti u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Tu od pomoći neće biti HDZ 1990.  

S druge strane, u Predstavničkom domu PS BiH zastupljeno je 16 političkih stranaka od kojih je 11 iz FBiH. Neke od stranaka su postale parlamentarne prelascima zastupnika u druge stranke kao što je slučaj sa Denisom Zvizdićem koji je iz SDA prešao u NIP, i Enverom Bijedićem koji je izašao iz SDP BiH i osnovao stranku Socijaldemokrati BiH.


Osim ovih stranaka parlamentarne su SDA (8), HDZ BiH (5), SDP BiH (4), DF (3), Naša stranka (3), PDA (1), NB (1), NES (1), SBB (1). Na pregovore su se odazvali SDA, HDZ BiH, SBB, NIP i NES što je 16 ruku u Predstavničkom domu PS BiH. Na pregovore se nisu odazvali SDP BiH, DF, Naša stranka, NB što je 11 ruku, a nema ni predstavnika PDA ni SD-a.


Ono što treba istaknuti je da izmjene Izbornog zakona BiH povlače i ograničene izmjene Ustava BiH. Dok je za Izborni zakon potrebna većina od 22 ruke, za Ustav BiH je potrebno 28 glasova zastupnika. S obzirom da bi se izmjene trebale odnositi dobrim dijelom na FBiH kao što je Dom naroda Parlamenta FBiH i njegove ovlasti iluzorno je da se te izmjene usvajaju rukama predstavnika iz RS-a.


U tom procesu bi se opozicija iz RS-a trebala izuzeti s obzirom da nisu aktivni učesnici pregovora. Iz SNSD-a su poručili da će podržati sve ono što se u FBiH dogovore, misleći na dogovor po mjeri Dragana Čovića.

Niko ne treba zaboraviti da se Opći izbori mogu održati po postojećem Izbornom zakonu te bi se nametnuti pritisak mogao relaksirati i takvim stavom pregovarača barem iz probosanskih stranaka SDA, NIP, SBB, NES.


(Patria/  Amer M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.