30.1.2022. 18:02
0
Venecijanska komisija je otkriće iz Neuma: Nema više privremenih dogovora u BiH
Završen je skup u Neumu, u javnosti se predstavlja slika kako pobjednika nema. Ali, suštinski jasno je da je HDZ poražen piše agencija Patria.

Za to su najviše zaslužni odlučnost probosnaksih stranaka te predstavnici Venecijanske komisije koji su i učestvovali na ovim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona uradili veliki posao.

Zapravo, oni su dobitna kombinacija i ono u šta moraju gledati probosanske snage kada je u pitanju buduće uređenje Bosne I Hercegovine. Nema napretka bez potpunog uređenja kakvog imaju sve evropske zemlje.  Njihov značaj potvrdila je i to javno Ambasada SAD-a naglasivši da je stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu neprocjenjiva,  navodi se u tekstu Partije.


Bilo koje rješenje mora potpuno implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza prema Dejtonskom sporazumu. Sve strane su odgovorne za potpunu implementacija i bilo koje rješenje mora biti u skladu sa EU standardima. Morat će se imati u vidu stavovi  Venecijanske komisije još od prije 16 godina kada su predlagali i ukidanje domova naroda.

Značaj ove komisije istakao je i Erol Avdović, novinar i analitičar iz New Yorka.

"Hvala Venecijanskoj komisiji koja je istrajala u odbrani principa jednakosti i prava svih građana Bosne i Hercegovine. S njom nije moglo biti tzv. dejtonskog "zavrtanja laktova" radi privremenih dilova/dogovora“, kazao je Avdović.


On ističe da Washington treba izvući dva korisna zaključka iz ovog procesa koji je kulminirao u Neumu.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.