1.2.2022. 15:46
0
Dodik javno prijeti?!: Ako se dogovor ne postigne BiH će se raspasti, nastavljamo putem kojim smo krenuli
Milorad Dodik obratio se na posebnoj sjednici NSRS te kazao da on nije zakazao ovu sjednicu.

"RS stoji, nikad bolje nije stajala. Uspješno funkcioniramo. RS ove godine ima dogovorene dvije milijarde investicije od izgradnje Buk bijele do Bistrice, autoputeva. 

RS danas gradi bolnice. RS nije ona koja kreči i krpi nego ona koja investira. To što neki ne vide i ne žele je njihov problem. Ali narod u RS dobro živi. Borci imaju osiguranje, dodatak. A ovo što danas vidimo je dio opozicionog bloka i to je to. Mogli ste bolje. Hoćete vi da vam dovedemo narod, ali nema veze.


RS ima dobru međunarodnu poziciju i nikada nije imala bolju. RS skreće globalnu pažnju, ali to je veoma važno, da mi s milion ljudi skrećemo pažnju da se borimo za slobodu. Šta tu ima nejasno? RS danas ima dobru regionalnu saradnju“, istakao je Dodik.

Istakao je da bi veoma loše bilo da je Hrvatska okrenuta protiv RS.

„Da je negativna prema RS širila bi u EU negativnu priču. RS se uspjela nametnuti kao realna. Mi nemamo pravo na odraz koji bi išao izvan Ustava BiH. U BiH se različiti politički odnosi. Neki bi ukinuli entitete, neki bi je vratili na republiku“, kazao je Dodik.

Ističući da svi zanemaruju činjenicu da muslimanski nacionalisti pokušavaju napraviti državu.

"U tom pogledu je smisao današnje rasprave. Moramo dogovoriti kuda se mi to krećemo. Kako stojimo u izazovima“, dodao je Dodik.

On je Šarovića, Borenovića i druge opozicione lidere nazvao diletantima.

"Nismo čuli šta oni zaista hoće, osim što opozicija želi promijeniti vlast. I to se radi na izborima. Kada ja podignem ljestvicu i tražim za RS ono što joj pripada kažu da je to avanturizam, kada zovem na dogovor oni kažu ja kapitulirao. Dakle njima sam bitan samo ja“, istakao je Dodik, pitajući se o čemu bi pričali da on ode iz politike.

„Svjestan sam da nisam bezgrešan i ogroman je teret stavljen na moja leđa. Ali sam svjesno definirao srpske nacionalne interese. Sve što sam činio bilo je napadano“, istakao je Dodik.

Napomenuo je da su sankcije protiv njega i ATV-a nametnute i da su to mnogi priželjkivali.

"Šta sada hoćete, bili ste sretni zbog sankcija više nego da ste dobili sedmicu na lotu", dodao je Dodik.


Kada je riječ o BiH rekao je da se iz krize ide u drugu krizu.

"Nisam spreman i ne vodimo politiku da zbog statusa RS ugrozimo mir, ali nemojte misliti da zbog tog statusa nismo spremni se boriti politički. Ne radimo na secesiji, ali ako se dogovor ne postigne BiH će se raspasti", istakao je Dodik govoreći da je u BiH trenutno velika tjeskoba.

Istakao je i da BiH nema Parlament, već Parlamentarnu skupštinu i da svaka tačka prema tome treba biti i na NSRS prije nego ode na veći nivo. Govorio je i o tome kako NSRS treba da zauzme stav oko priča o malignom ruskom utjecaju.

"Ovo je mjesto gdje se usvaja stratgeija i ekonomska i politička", dodao je Dodik.

Požalio se da ne mogu kod Centralne banke uzeti kredite uprkos tome što tamo ima 400 miliona KM.

"Predlažem da kažemo da nisu prestali razlozi o kojima je NSRS odlučila izaći iz institucija BiH. Predlažem da se zaključi da nas niko ne može nazivati genocidašima i da to predložimo PSBiH i vidimo kako će se odnositi prema tome. Predlažem da ostanemo čvrsto pri zaključcima donijetim na prošloj skupštini. I donijeli smo zaključke da povlačimo saglasnost za UIO, Oružane snage i VSTV. Ide 8. skupština, idemo tim putem. Donijet ćemo zakon o VSTV", dodao je Dodik.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.