3.2.2022. 15:02
0
Podrška učešću konzorcija iz FBiH u Evropskoj poduzetničkoj mreži
Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u vezi sa učešćem konzorcija iz Federacije BiH u aktivnostima Evropske poduzetničke mreže u periodu od 2022. do 2027. godine u okviru Single Market Programa (SMP), te dala podršku BITNET konzorciju iz FBiH u njegovim nastojanjima da nastavi svoje učešće u ovom projektu.

Vlada FBiH danas je predložila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da poduzme aktivnosti koje će omogućiti učešće Bosne i Hercegovine u SMP, a Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta zadužila da, uz obrazloženje, današnji zaključak dostavi ovom ministarstvu BiH.

Inače, Evropska poduzetnička mreža u Bosni i Hercegovini djeluje punih 12 godina. Od 2015. godine u BiH postoje dva EEN konzorcija: iz Federacije BiH (BITNET) i iz Republike Srpske (EUNORS). BITNET, pored Vanjskotrgovinske komore BiH, kao koordinatora konzorcija, čine Univerzitet u Sarajevu, Sarajevska regionalna razvojna agencija, Tehnološki park Mostar, BIT centar iz Tuzle, Razvojna agencija Zenica i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona.


Aktivnosti BITNET konzorcija usmjerene su na internacionalizaciju i podizanje inovativnih kapaciteta naših preduzeća koja imaju ambiciju da se internacionaliziraju, uz napomenu da u aktuelnom programskom periodu aktivnosti biti usmjerene i na podršku održivosti malih i srednjih preduzeća i njihovom korištenju benefita procesa digitalizacije.

Inače, Program jedinstvenog tržišta je u aprilu 2021. godine odobrio Evropski parlament, a Uredba je stupila na snagu 3. maja 2021. godine. Cilj SMP-a je jačanje unutarašnjeg, jedinstvenog tržišta EU, podržavajući širok raspon aktivnosti, od poboljšanja sigurnosti hrane do podrške malim i srednjim preduzećima. Sveobuhvatni cilj je podsticanje i poboljšanje održivosti unutar jedinstvenog tržišta EU, a Evropska poduzetnička mreža je je dio ovog programa.


SMP ima budžet od 4,2 milijarde eura za razdoblje od 1.1.2021. do 31.12.2027. godine. Alociran je na šest oblasti djelovanja unutar programa, te je po pet posto namijenjeno za zaštitu potrošača i za standarizaciju, po 13 posto za visoko kvalitetnu evropsku statistiku i za jačanje jedinstvenog tržišta, 24 posto za konkuretnost poduzetništva (posebno MSP-a) i 40 posto za siguran i održiv prehrambeni lanac, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.