3.2.2022. 15:27
0
Turković o medijaciji i upravljanju konfliktima: Učenje iz ranijih grešaka ključno
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se jučer na 11. ministarskom sastanku Grupe prijatelja medijacije pri Ujedinjenim narodima (UN), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sastankom su predsjedavali ministri vanjskih poslova Finske i Turske, a učestvovali su predstavnici SAD, Japana, Slovenije, Maroka i brojnih drugih država članica grupe. Zvaničnici su razgovarali o medijaciji kao alatu za mirovne dogovore i rješavanje konflikata.

Ministrica Turković je tokom obraćanja istakla da je „učenje iz ranijih grešaka u medijaciji i upravljanju konfliktima ključno kako bi se pristup postavio na pravi način kako bi se ublažila opasnost od nasilnog sukoba u budućnosti“. 

- Moramo djelovati ranije. Identificirati i ponuditi posredničku podršku prije nego sukob eskalira. Drugo, moramo djelovati zajedno. Rizici koje predstavlja sukob su toliko veliki da međunarodna zajednica, predvođena Grupom prijatelja, mora raditi na ponovnom uspostavljanju konsenzusa o podršci posredovanju kako bi se smirile tenzije, a loše vođeni napori za medijaciju mogu pogoršati tenzije ili sukob - naglasila je.  

- Kao zemlja koja je donekle bila „teren“ za širok obim medijacijskih napora, kao i za moderan, integrisan angažman u izgradnji mira, svakako prepoznajemo vrijednost dobro informisane i dobro strukturirane medijacije. Mnogo je lakše premostiti praznine i izliječiti društva u medijaciji nego u postkonfliktnoj fazi. Naša iskustva, ako ništa drugo, vrijedne su lekcije - navela je između ostalog.  

Grupa prijatelja medijacije trenutno se sastoji od 52 države članice, Ujedinjenih naroda i osam regionalnih organizacija i drugih međunarodnih organizacija. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.