15.2.2022. 16:22
0
BPK i opština Čajniče o unapređenju međusobne saradnje
Prostor Gornje-drinske regije gubi sve više stanovništva a jedan od načina da se trend odlaska bar smanji je što bolja saradnja svih općina i gradova u ovom dijelu BiH – ocijenjeno je na današnjem sastanku premijerke Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aide Obuća i resornih ministara sa načelnikom Opštine Čajniče Goranom Karadžićem koji je boravio u posjeti tom kantonu.

Pored infrastrukturnih projekata koji su se u ovoj lokalnoj zajednici  u značajnijoj mjeri realizovali uz podršku  BPK Goražde i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, na sastanku je razgovarano o saradnji na projektima u oblasti privrede, ruralnog  razvoja, okoliša i turizma, ali i  kulture, zdravstva i obrazovanja, kako bi se poboljšao život građana na tim prostorima.

Premijerka Aida Obuća naglasila je da su brojna pitanja otvorena između BPK i Opštine Čajniče, ali, kako je kazala,  za ovaj kanton vrlo je važan položaj Bošnjaka u tom dijelu entiteta Republike Srpska.

- Vlada BPK Goražde opredijeljena je za svaki vid saradnje sa opštinama u Republici Srpskoj, iz razloga  što veliki broj građana povratnika živi na tom području a nama je jako bitna njihova stabilnost i sigurnost.  Da smo spremni na saradnju ukazuje i činjenica da je veliki broj građana iz okolnih opština RS-a zaposlen u goraždanskoj privredi po čijem razvoju je poznat naš kanton, a kako me je načelnik danas upoznao, postoji saradnja i u oblasti pružanja zdravstvenih usluga u našoj Kantonalnoj bolnici – istakla je Obuća.

Kako bi se realizovale ideje o drugim vidovima saradnje, istaknuta je neophodnost  osnivanja Regionalnog ureda  koji će raditi za dobrobit svih građana koji žive na ovom području uz opredijeljenost  da u narednom periodu aplicira s projektima kod EU i drugih fondova.

- Pozitivnim smo ocijenili i aktivnosti koje se realiziraju po pitanju regionalne uvezanosti svih općina sa prostora Gornje-drinske regije i otvaranja ureda koja će u perspektivi imati puno podrške ne samo sa kantonalnog, federalnog i državnog nivoa već i naših međunarodnih partnera.  Razgovarali smo i o vodosnadbijevanju Grada Goražde sa izvorišta iz Čajniča ali da bi se te aktivnosti konkretizirale na pravni način neophodno je uključiti i ostale aktere, a s obzirom na to inicijativa od načelnika Karadžića postoji, na Gradu Goražde je da razmotri te mogućnosti a Vlada BPK Goražde je tu ukoliko se ukaže potreba za sufinansira određene aktivnosti – naglasila je ona.

Na sastanku je istaknuto da je saradnja u obrazovanju  već odavno uspostavljena te da su goraždanska stručna i tehnička škola u Čajniču prepoznate kao kvalitetne odgojno-obrazovne ustanove, uz napomenu da saradnja postoji i na kulturnom te sportskom planu.

- Dogovorili smo i stavili akcenat na ona pitanja koja bi bila veoma interesantna i važna za opštinu Čajniče i BPK Goražde kako bi stanovnici koji žive na ovim prostorima imali direktan efekat od našeg dogovora i ideja koje bi trebale da se realizuju. Smatram da je ovo pozitivan iskorak koji bi i za druge trebao da bude stimulativna mjera ka organizaciji s usjednih općina, i jednom boljem i racionalnijem životu stanovnika na svim područjima, pogotovo Gornje-drinske regije -smatra načelnik Goran Karadžić.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.