16.2.2022. 22:22
0
Vlast RS pisala evropskim institucijama uoči 21. februara: Odbijte bilo kakve kaznene mjere
Uoči zasjedanja Vijeća za vanjske poslove Evropske unije koje čini 27 zemalja članica na kojem će se raspravljati i o stanju u BiH i krizi koju je izazvao Milorad Dodik i vlast entiteta RS jednostranim vraćanjem nadležnosti s države na entitet i podrivanjem državnih institucija i njihovom blokadom povlačenjem kadrova, vlast RS-a nije sjedila skrštenih ruku.

Vlast RS je pripremila dokument koji je uputila evropskim institucijama u kojem se navodi da "RS poštuje Dejtonski sporazum i da pravnim procesom vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom".

Na tom sastanku trebalo bi biti riječi i o sankcijama EU, a nakon što su 5. januara SAD objavile proširene sankcije Dodiku, ATV-u za koju je utvrđena povezanost sa vlastima RS i Dodikom.

I dok u dokumentu vlast RS-a tvrdi da nadležnosti vraćaju kroz parlamentarnu proceduru zaboravili su napomenuti da je riječ o jednostranom povlačenju u entitetskom parlamentu NSRS te da u potpunosti blokiraju rad Parlamenta BiH, kao i da kadrovi SNSD-a blokiraju krairanje i usvajanje državnog budžeta.
Dalje se tvrdi da RS poštuje teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka otcjepljenju. NSRS je na sjednici 10. februara usvojila Nacrt zakona o VSTV RS što je izazvalo reakciju Evropske unije. Sa Dodikom je razgovarao i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji je i najavio raspravu 21. februara o svim aspektima stanja u BiH. 

Iz RS-a "savjetuju" evropske institucije da odbiju bilo kakve kaznene mjere te da se politička kriza i izazovi u BiH trebaju rješavati dijalogom domaćih aktera uz poštivanje Ustava BiH.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.