26.2.2022. 19:38
1
Dodik: BiH ima propalu vanjsku politiku koju sprovodi SDA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za Srnu "da BiH nema jedinstven stav kada je riječ o vanjskoj politici, zato što postoji samo propala vanjska politika koju sprovodi SDA preko svojih predstavnika, a posebno ministrice vanjskih poslova Bisere Turković u Vijeću ministara BiH i njene zagušljive političke kuhinje u kojoj se nerijetko priprema mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj i svemu onome što ima civilizacijsko obilježja".

Dodik je istakao da se tako otuđeno Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije.

- Turkovićeva od nepostojeće vanjske politike, koju kroji snagom svoje destruktivnosti i prirodom mentaliteta koji se uklapa u društveni ambijent u kome preovladava poremećeno rezonovanje, pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsjedništva BiH - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio "da Turković veoma dobro zna da je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ona, kao i ministarstvo koje vodi uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA".

On je ponovio "da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsjedništvo BiH nije odlučilo drugačije".

Upitan da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, "da je logično da BiH podrži izjavu Evropske unije o rusko-ukrajinskoj krizi, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja koji se bez ovlaštenja pridružio izjavi EU", Dodik je rekao "da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća".

- Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu vanjsku politiku očigledno nema. Vanjska politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa SDA i njihovo njegiranje Ustava BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Vanjsku politiku ne može i neće voditi SDA - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio "da zbog toga RS ostaje privržena Ustavu BiH i neće dozvoliti da se ova i bilo koja situacija koristi protiv nje i njenog naroda".

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.