28.2.2022. 19:54
0
Skupština BPK-a usvojila programe rada Vlade i Skupštine za ovu godinu
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona na današnjoj godišnjoj sjednici razmatrala je programski dokumenti iz nadležnosti Vlade i Skupštine BPK za 2022. godinu.

Razmatrana je implementacija ciljeva i politike Skupštine BPK za proteklu godinu kroz realizaciju programa rada kantonalnog parlamenta. Usvojeni su i programi rada kantonalne Vlade i Skupštine za ovu godinu,  kao i ciljevi i politike BPK-a za 2022.

Obrazloženje poslanicima dala je premijerka BPK-a Aida Obuća (SDA) ističući da je cilj u ovoj godini usmjeren u pravcu izgradnje BPK-a kao mjesta kvalitetnog življenja s pogodnim privrednim okruženjem i snažnom privrednom infrastrukturom. Po njenim riječima na taj način omogućit će se produktivno i kontinuirano zapošljavanje, kvalitetna zdravstvena i socijalna zaštita, efikasna administracija i održivo korištenje prirodnih resursa.

Kako je istaknuto, u isto vrijeme će se poduzimati aktivnosti ka pozicioniranju BPK-a u sistemu raspodjele javnih prihoda, koje će za rezultat imati veću kontrolu nad dosljednom primjenom postojećih propisa kojima se uređuje pitanje ostvarivanja prihoda te izvršavanje rashoda iz budžeta BPK-a.

Među strateškim ciljevima premijerka je navela uspostavu održivog ekonomskog rasta, osiguranje održivog upravljanja okolišem i jačanje infrastrukturnih kapaciteta BPK-a. Između ostalog, najavila je pojačanu borbu protiv korupcije, kriminala, droge i drugih krivičnih djela.

Poslanici opozicije iznijeli su niz primjedbi na realizaciju ciljeva u prošloj ali i planiranih ovoj godini kao i programe rada.

Poslanik Suad Došlo (SDP) između ostalog kazao je da nisu dostupne nikakve informacije o prisustvu droga na području BPK-a kao ni one o predmetima ratnih zločina, privrednog kriminala, zloupotrebe položaja i ovlasti. Dodao je da je stanje u Direkciji robnih rezervi  “javna tajna” jer, kako je rekao,  niko ne zna s čime raspolaže. Konstatovao je i kako su narušeni dobri odnosi s Vladom Kantona Sarajevo, zbog čega je, naglasio je,  izostala podrška projektima u BPK-a.

Premijerka Obuća odgovorila je  kako su odnosi sa Kantonom Sarajevo “zahladili” nakon imenovanja Vlade premijera Edina Forte, a ne krivicom Vlade BPK, uputivši i danas javni poziv za institucionalne razgovore.

Ciljevi i politike BPK-a za prošlu i ovu godinu su u konačnici usvojeni kao i programi rada Vlade i Skupštine BPK za 2022. uz niz amandmana koji su prihvaćeni.

Nakon godišnje počela je i redovna sjednica kantonalnog parlamenta koja još uvijek traje.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.