3.3.2022. 13:01
0
Koalicija "Država": Puna solidarnost sa civilnim stanovništvom u Ukrajini
"Mi, građani Bosne i Hercegovine, članovi i simpatizeri Platforme za progres i Koalicije „Država", kao državljani zemlje koja se još uvijek pokušava oporaviti od ratnih trauma iz devedesetih godina, sa strepnjom smo iščekivali ishod dešavanja u Ukrajini." navode u saopćenju.

- Međutim, s obzirom da se eskalacija ipak desila, sada pozivamo zahtijevamo od Rusije da trenutno obustavi oružanu agresiju na Ukrajinu kao suverenu članicu Ujedinjenih nacija sa pravom na samoodbranu. Okvir za rješavanje međudržavnih sporova treba tražiti unutar i u okvirima mehanizama međunarodnog prava, diplomatskim sredstvima i na civilizirani način. U međuvremenu, upozoravamo vojnike i oficire na ratištu da zaštite i poštede civilno stanovništvo. Ujedno ih podsjećamo i na njihovu oficirsku i vojničku čast, da je najveći čin herojstva zaštititi nedužne ljude u ratu. - naveli su članovi koalicije.

Bez obzira na jurisdikciju međunarodnih krivičnih tribunala i Ženevske konvencije sa protokolima, neka znaju da će ih savjest progoniti za svaku civilnu žrtvu i neka znaju, da ih cijeli svijet posmatra - kažu oni.

"Izražavajući punu solidarnost sa civilnim stanovništvom u Ukrajini, ovim putem apelujemo na institucije Bosne i Hercegovine da se pridruže svim demokratskim državama i ponude humanitarnu pomoć i prihvat izbjeglica iz Ukrajine, koje napuštaju svoje domove pred naletom agresora. To je civilizacijski minimum i zalog zajedničke budućnosti.", zakključak je Platforme za progres i koalicije 'Država'.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.