13.3.2022. 18:41
0
Dodik završio svoje rotacije, od 20. marta predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Milorad Dodik do kraja mandata više neće biti predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nakon Željka Komšića čija osmomjesečna rotacija ističe 20. marta predsjedavanje će preuzeti Šefik Džaferović.

Komšić je preuzeo predsjedavanje 20. jula 2021. godine kada je istekla rotacija Milorada Dodika.

Džaferović će biti predsjedavajući Predsjedništva BiH sve do izbora novog saziva Predsjedništva BiH na Općim izborima 2022. godine koji će biti održani u oktobru. Inauguracijska sjednica trebala bi biti održana nakon potvrđenih rezultata izbora, krajem novembra.  

Ova rotacija se odvija na osnovu člana V stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14). 

Inače ovaj mandat članova Predsjedništva BiH obilježila je i blokada rada od strane Milorada Dodika koji je ugrozio niz sporazuma koje je Predsjedništvo trebalo odobriti. 


(Patria/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.