13.3.2022. 22:05
0
Budžet za 2022. na čekanju SDA i HDZ BiH traže usvajanje Globalnog fiskalnog okvira
Predsjedništvo SDA u petak je usvojilo zaključak kojim zahtijeva od predstavnika RS u Fiskalnom vijeću da prestanu sa opstrukcijom usvajanja Fiskalnog okvira i omoguće usvajanje budžeta institucija BiH.

U pismu koje je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) uputio evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiu također je ukazao da je kočnica za bilo kakvo dalje poduzimanje aktivnosti na usvajanju budžeta institucija BiH za 2022. godine neusvajanje Globalnog finansijskog okvira 2022-2024.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda u BiH za Patriju su istakli da će o ovoj temi razgovarati tokom predstojeće misije o konsultacijama po članu IV.

“Bosna i Hercegovina trenutno nema program sa Međunarodnim monetarnim fondom. MMF uvijek podstiče i ohrabruje vlasti da blagovremeno usvoje budžete na svim nivoima, uključujući i na nivou države. O ovim pitanjima ćemo razgovarati tokom predstojeće misije o konsultacijama po članu IV”, naveo je u odgovoru Patriji Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

U izjavi za medije predsjednik HDZ BiH Dragan Čović iznio je stav sa održanog zajedničkog kolegija oba doma PS BiH.

“Zatraženo je od Vijeća ministara BiH da pokrene ubrzane procedure kako bi što prije bio usvojen Globalni fiskalni okvir i državni proračun za ovu godinu, te zakon o izvršenju proračuna. Na ovaj način iskazujemo snažnu opredijeljenost da odgovorimo na ekonomske i socijalne izazove koji stoje pred nama i koji će se s globalne razine sigurno transferirati i u BiH. Mi smo posebno izloženi jer kod nas mnoge institucije ne funkcioniraju”, kazao je Čović.

Iz međunarodne zajednice također je upućen poziv vlastima da što prije usvoje državni budžet, a posebno zbog finansiranja izbora u oktobru 2022. godine. 

Također i SDA i HDZ BiH pozvali su na deblokadu rada državnih institucija.  

“Rješenje je u povratku u institucije, u donošenju odluka u ime svih naših žitelja. Zajedničkim djelovanjem možemo odagnati strahove svih onih koji u BiH danas sa strahom prate ono što se događa u Ukrajini”, naveo je Čović.

Inače, 15. marta bit će održana sjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u Briselu, gdje će se raspravljati o BiH, a učestvovat će članovi Predsjedništva BiH i Čović.


(Patria/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.