24.3.2022. 16:10
3
"Nemoguće je da je Adel Kabaš bio u Prijedoru, to je pokušaj MUP-a RS da mu se 'prikači' i to ubistvo. Nema mi logike da se vrati u državu koja ga potražuje"
Policijski službenici MUP-a Republike sinoć su na širem području RS-a u okviru istrage krivičnog djela Teško ubistvo izvršili pretrese i priveli veći broj lica za koje postoji sumnja da bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom policijskog službenika Radenka Bašića.

Portal ATV jutros je objavio informaciju po kojoj se Kabaš dovodi u vezi sa ubisvom Bašića koje se dogodilo prije dva dana. Iako su objavljene informacije da je Kabaš nakon ubistva Mehmeda Ramića, pobjegao u Crnu Goru, postavlja se logično pitanje kako je prije nekoliko dana mogao izvršiti egzekuciju Radenka Bašića.

Fotorobot osobe za kojom se traga zbog ubistva načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića odgovara Adelu Kabašu i policija radi na dokazivanju njegove umiješanosti u ubistvo, saznaje banjalučka ATV.

Za Kabašem je u januaru raspisana crvena Interpolova potjernica.Interpol traga za Kabašem zbog ubistva Mehmeda Ramića zvanog Meša u sarajevskom naselju Pofalići. Sve aktivnosti se odvijaju pod nadzorom nadležnih tužilaštava, a u cilju pronalaska izvršioca krivičnog djela.

O ubistvu Radenka Bašića, ali i o informacijama da Adel Kabaš navodno stoji iza tog ubistva, smo razgovarali sa novinarom Josipom Šimićem.

"Ja vam moram ovdje odmah podvući da se radi o jako sličnom slučaju, odnosno, istovrsnoj likvidaciji koja se dogodila prije trije i po godine kada su ubijeni Adis Šehović i Davor Vujinović. Imajući u vidu činjenicu da ni ubistva sarajevskih policajaca niti do dan danas nisu razjašnjena, skeptičan sam da će biti razjašnjeno i ubistvo načelnika Krim-policije u Prijedoru koji je ubijen prije dva-tri dana. Kada je u pitanju raspolaganje mojih informacija o ovom kaznenom djelu, ja vam moram reći da imam određene provjerene informacije sa kojima još uvijek ne mogu izaći u javnost, a to je da su u ubistvo u Prijedoru involvirani ljudi iz sistema policije RS", rekao je na početku razgovora Šimić.

Ističe kako ne vjeruje u teoriju da Adel Kabaš stoji iza ubistva u Prijedoru.

"Smatram da je to još jedan potez policije RS u cilju skretanja istrage u krivome smjeru. Apsolutno je nemoguće da se je Adel Kabaš bio na tom mjestu, jer prema mojim informacijama, za Kabašom je već raspisana Interpolova potjernica po zahtjevu Tužilaštva KS i on se u vrijeme izvršenja tog krivičnog djela nalazio u potpuno drugoj državi. To je pokušaj skretanja istrage na nekog, hajmo reći, ko je već sklon ubistvima da mu se 'prikači' i to ubistvo. Meni je ovdje veoma čudno da ovdje postupa Okružno tužilaštvo u Prijedoru, iako je ovo odmah trebalo preuzeti Republičko javno Tužilaštvo koje ima veće ingerencije na prostoru cijele Republike Srpske", kazao je on.

Dodao je da je ubistvo u Prijedoru organizovano, te da je ubica znao kretanja ubijenog i da je "ovo dugo planirano". 

"Tako da opet kažem, ne vjerujem u tu teoriju da je ubica Adel Kabaš, jer nema mi logike da se vrati u državu koja ga potražuje, a čak iako se vratio, postavlja se pitanje šta rade obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini i kako je moguće, ako se Adel Kabaš nalazio na licu mjesta, šta su radile policijske agencije, kako nisu imale saznanja da se lice koje je potraživano od Interpola, nalazi na teritorije države koja ga potražuje. Kada je u pitanju fotorobot koji je izrađen i napravljen tako da liči na Adela Kabaša, ako se uzme u vidu činjenica da je MUP RS saopćio da je sumnjivo lice imalo kapuljaču na glavi i sunčane naočale, postavlja se pitanje kako je uopće fotorobot mogao biti izrađen tako da liči na Adela Kabaša. Ako je već prethodno, kako je MUP RS saopćio, navedeno lice imalo kapuljaču i sunčane naočale, kako su mogli znati boju očiju i boju kose koja je bila pokrivena kapuljačom. Zbog čega bi on koji je već izrazio namjeru da bježi od države koja ga potražuje, se vratio u državu koja ga potražuje i time riskirao svoje hapšenje. Očigledno je neko zlonamjerno u fotorobotu već vidio sliku Adela Kabaša i želeći da skrene istragu prema njemu, izradio fotorobot koji odgovara njemu", zaključio je Šimić.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.