27.3.2022. 12:30
0
Božo Ljubić rekao da su SDP i DF gori od SDA: "Radikalniji su od najradikalnijeg krila SDA"
Za propast pregovora o izmjenama Izbornog zakona kriva je bošnjačka strana, kazao je predsjednik nevladine organizacije HNS Božo Ljubić, ponavljajući tako riječi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

U razgovoru za Direktno.hr, Ljubić je ponovio još nekoliko Čovićevih tvrdnji, poput onih da postoji nada za dalje pregovore o izmjenama Izbornog zakona, kao i da se bez tih izmjena ne mogu održati predstojeći opći izbori u BiH.

-  Indikativno je da je oba puta, zadnji dan pregovora, bošnjačka strana iznijela zahtjev koji odudara od temeljnih načela Vašingtonskog i  Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, kroz zahtjev Bakira Izetbegovića da se ukine Dom naroda FBiH kao zakonodavni dom, i zamjeni nečim po ugledu na Vijeće naroda u Republici Srpskoj. Iz toga se može iščitati da bošnjačkoj strani i nije stalo do dogovora već do pretvaranja Federacije u bošnjačku repliku Republike Srpske. Naravno hrvatska strana to nije mogla prihvatiti jer bi to bilo katastrofalno ne samo za poziciju hrvatskog naroda već i za Bosnu i Hercegovinu jer bi to podijelilo BiH i pretvorilo je u konfederaciju dva podržavljena entiteta, odnosno u zajednicu država jedne pod srpskom i druge  s bošnjačkom dominacijom. U kojem smjeru bi dalje išla evolucija odnosa ova dva entiteta/države, nije teško predvidjeti. U najboljem slučaju  smjerom "ciprizacije", tvrdi Ljubić.

Istovremeno, on hvali SBB i NiP kao stranke u pregovorima koje su bile spremne prihvatiti neka kompromisna rješenja. Međutim, iako kao najvećeg krivca za propast pregovora krivi SDA, najteže "etikete" je "lijepio" nekim drugim strankama.

- Kada govorimo o bošnjačkoj strani, vidljivo je da su ovo stajališta radikalnog dijela bošnjačke desnice i bošnjačkih nacionalsocijalista okupljenih oko SDP-a i Komšićeva DF-a, koji su radikalniji  od najradikalnijeg krila SDA. Stoga ovoga puta kad kažemo Bošnjaci to moramo uzeti s izvjesnom rezervom jer su dvije bošnjačke stranke SBB pod vodstvom Fahrudina Radončića i Narod i pravda pod vodstvom Dine Konakovića, prepoznali u ovome opasnost kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za bošnjački narod i bilu su i, vjerujem još uvijek jesu , spremni prihvatiti prijedloge koji su bili na stolu, rekao je Ljubićza Direktno.hr.

Što se tiče međunarodnih predstavnika, tvrdi kako su njihovi stavovi da se izbori mogu održati i prema postojećem zakonu ohrabrilo, kako kaže, "bošnjačke unitariste" da blokiraju pregovore o izmjenama izbornog zakona. Ipak, smatra Ljubić, i međunarodna zajednica počinje mijenjati svoja stajališta, te uviđati da "BiH može opstati samo kao višenacionalna država u kojoj se poštuju kolektivna prava".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.