27.3.2022. 13:39
0
CIK vrši pripreme za izbore: Završena obuka članova općinskih izbornih komisija
U okviru zajedničkog projekta Vijeća Evrope i Centralne izborne komisije BiH pod nazivom "Trening trenera izbornih komisija", nakon što su ranije održane obuke u Sarajevu, Tesliću, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Zenici danas, 27. marta 2022. godine završena je i dvodnevna obuka za 43 novoimenovana člana iz 32 općinske/gradske izborne komisije.

Cilj obuke je uvećanje fonda visokostručnih kadrova odnosno trenera izborne administracije u BiH i to prije svega biračkih odbora.

Osim članova Centralne izborne komisije BiH Vanje Bjelica-Prutine i dr. Suada Arnautovića kao predavača, na obuci su aktivno učestvovali Merce Castells, međunarodni ekspert za izbore i Zekerija Mujkanović, Glavni tužilac Brčko Distrikta BiH.

Castells je govorila o međunarodnim i regionalnim izbornim standardima, dok je na temu "Prekršajne i krivične odgovornosti" članova biračkih odbora u izbornom procesu govorio Mujkanović.

Tokom obuke obrađene su i sljedeće tematske cjeline: određivanje biračkih mjesta i procedure imenovanja biračkih odbora, nadležnosti biračkog odbora i rukovođenje radom na biračkom mjestu, identifikacija te mogućnost autentifikacije birača i proces glasanja na biračkom mjestu, radnje nakon zatvaranja biračkog mjesta i brojanje glasačkih listića većinski glas, brojanje glasačkih listića otvorena lista, način pakovanja izbornog materijala i procedure povrata izbornog materijala izbornoj komisiji i metodologija edukacije članova biračkih odbora.

Nakon što je okončan ovaj ciklus obuke, Centralna izborna komisija BiH će shodno odredbi člana 2.2 stav (5) Izbornog zakona BiH odmah nakon raspisivanja Općih izbora u BiH planiranih za 02. oktobar 2022. godine, u skladu sa Nastavnim planom i programom edukacije organa za provođenje izbora, organizirati novi ciklus edukacije svih članova izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u BiH kako bi se upoznali sa podzakonskim propisima koji će biti usvojeni i objavljeni na dan raspisivanja izbora, navodi se u saopćenju Centralne izborne komisije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.