31.3.2022. 17:14
0
Mutap i drugi: Kontrolom utvrđeni propusti policije
Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu iz februara 2016., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kontrolom utvrđeni propusti rada policijskih službenika Kantona Sarajevo u istrazi o ovom slučaju.

Nermin Šehović iz Federalne uprave policije (FUP) kazao je da je imenovan u “ad-hoc” komisiju, koja je formirana na zahtjev Skupštine Kantona Sarajevo sa zadatkom da analizira zakonitost postupanja policijskih službenika, piše Detektor.ba.

On je rekao da su 24. januara 2017. sačinili izvještaj u kojem su konstatovali propuste, koji se uglavnom odnose na službene zabilješke i protokolisanje. Šehhović je rekao da mu se i tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić žalila na propuste (Josipa) Barića i (Hasana) Dupovca.


Svjedok je kazao da je primjetio nelogičnosti u vremenu koje je različito zabilježeno u aktima. On je naveo da su u izvještaju konstatovali kontradiktornosti u službenim zabilješkama Barića, a da Dupovac nije sačinio službenu zabilješku o razgovoru sa ocem stradalog mladića, te da mu je predao nakon više mjeseci.

“Četiri komada stakla zabilježeno je 9. februara, nije protokolisano…Svjedočenje Alise Ramić, bili prisutni otac i majka”
, kazao je svjedok.


Optuženi Dupovac kazao je da je Šehoviću rekao da bi sačinio zabilješku da je imao potrebu za tim, te da je to učinio naknadno na njegov zahtjev. Svjedok je rekao da nije bio u poziciji da mu naređuje, na šta je Dupovac kazao da je od svojih pretpostavljenih dobio naredbu da izvršava naloge komisije.


Na pitanja branioca Ermina Gačanovića, svjedok je potvrdio da je nakon izvještaja učestvovao u saslušanju svjedoka u ovom predmetu. Branilac ga je ispitivao i o ranijim kontaktima sa određenim licima, sugerišući da je svjedok vodio privatnu istragu. Šehović je kazao da je on policajac i da je o svemu sačinjavao službene zabilješke.

Na pitanja Barićevog branioca Kadrije Kolića, Šehović je rekao da je optuženi sačinio dvije službene zabilješke i da se u jednoj navodi da je bila saobraćajna nesreća, a u drugoj da nije.

“Jedna od dvije službene zabilješke Barića je tačna”, kazao je svjedok.

On je braniocu potvrdio da je policajac dužan da zabilježi i različite informacije koje dobije. Kolić je insistirao da se u sudnici predoče zabilješke kako bi se vidjelo šta u njima piše.  Šehović je naveo i kako je prvu noć završen uviđaj, a da je ekipa poslata sutradan i da su pronašli nova stakla, na osnovu kojih je pronađen kombi. Branilac Gačanović je negirao da je na osnovu tih tragova pronađen kombi.


Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Na ročištu je saslušano još pet svjedoka. Svjedok iz policije ispričao je kako je obavio pretres računara sa video nadzora hotela “Crystal” i da je utvrđeno da nedostaje dio od 8. do 11. februara.

“Mi smo u našoj dokumentaciji napisali da sve upućuje da je neko obrisao”,
kazao je svjedok, čije je ime nije dozvoljeno objaviti.

Na pitanje da li je nestanak struje mogao izazvati nestanak snimka, svjedok je rekao da bi o tome trebalo provesti eksperiment, pošto je struje nestalo u trenutku dok su službenici policije skidali snimak.


Specijalista radiologije Sandra Zubović posvjedočila je da na CT snimku Alise Ramić nije bilo znakova trauma mozga i lobanje. Ona je kazala da su se ona i doktor Kemal Dizdarević složili o nalazu, a da neurolog Jasminka Vranić Đelilović nije. Zubović je na pitanja o potresu mozga kazala da je to “kličnička dijagnoza”.

Saslušane su i dvije drugarice Alise Ramić, čija se imena takođe ne smiju objaviti, a govorile su o posjeti optuženoj nakon što su čule da je povrijeđena sa momkom Dženanom.

Prva drugarica je rekla da je Alisa ispričala kako se okrenula prema Dženanu da ga nešto pita i kako se više ne sjeća šta se dešavalo dok se nije probudila u kolima hitne pomoći.  Druga drugarica je slično navela, dodajući da je Alisinog oca neko pozvao i da je istrčao iz kuće spominjući da je pronađen zeleni “reno clio”.


Ova svjedokinja je ispričala kako je Dženan 6. februara pitao da li se Alisa viđa sa ranijim momkom Mirzom Ploskićem. Ona je kazala da mu je prije toga govorila da ih je vidjela na Ilidži i da je izgledalo kao da se raspravljaju. Dodala je i da su rođaci Ploskića 5. februara dolazili kod Dženana i govorili mu da Alisa nije za njega i da je ostavi.

Sabiha Tutun posvjedočila je da je išla sa Dženanovom sestrom Arijanom da se nađe sa momkom i djevojkom, koji su je pozvali u martu 2017. kako bi joj dali informacije o noći stradanja. Tutun je rekla da su ispričali kako su sreli Alisu i Dženana i kako su kasnije čuli vrisak i tupe udarce.


Branilac Goran Dragović na ročištu je prijavio da je u pauzi llice iz publike ušlo u toalet za Zijadom Mutapom i da mu se unosilo u lice. Predsjedavajući Vijeća Branko Perić je kazao da će od obezbjeđenja tražiti da se provjere te informacije.

Punomoćnik oštećene porodice Ifet Feraget, napomenuo je da je on ranije prijavio da je Mutap prilikom izlaska iz Suda okrznuo ramenom Arijanu Memić. Perić je rekao da su pregledani snimci povodom toga i da nije uočeno ništa neprimjereno.


Perić se na početku današnjeg ročišta obratio Feragetu, rekavši mu da je izjavama u medijima nakon prethodnog ročišta počeo da širi nepovjerenje u Sud.

“Budite sigurni da u ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, a da krivac neće biti oslobođen”
, istakao je Perić, na šta je Feraget rekao da želi zaštiti dignitet tužioca. Suđenje se nastavlja 7. aprila.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.