11.4.2022. 16:12
0
Schmidt o sankcijama: Dodik i Cvijanović moraju snositi posljedice svojih djela
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini oglasio se nakon sankcija koje je Velika Britanija danas uvela Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske.

Schmidt je poručio da su uvedene sankcije u skladu sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te da su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava što čine Dodik i Cvijanović. Schmidt je zahvalio Velikoj Britaniji na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

“Te sankcije se odnose na Dodika i Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Daytonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama”, rekao je Schmidt.

“O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH”, zaključio je visoki predstavnik.

Podsjetimo, Velika Britanija je danas uvela sankcije Miloradu Dodiku zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Nakon tog su uslijedile brojne reakcije pa je tako Dodik kazao da ga nije briga za te sankcije jer u toj zemlji nije bio deset godina te da nema nikakvu imovinu tu. Cvijanović je rekla da ako su ove sankcije jedan od načina obračunavanja sa izabranim predstavnicima iz RS da je onda ona spremna u ime građana snositi takve posljedice.

Političari iz RS su osudili sankcije, dok su ostali, poput dvojice članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pozdravili takvu odluku.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.