21.4.2022. 12:22
0
U CIK-u odlučni: Raspisivanje izbora 4 maja, tužilaštva bi se mogla baviti opstrukcijama
CIK BiH danas je održao svoju redovnu sjednicu, a zbog velikog interesovanja javnosti predsjednik Suad Arnautović je posebno govorio o dilemama oko organizacije predstojećih izbora.

U svom izlaganju Arnautović je podsjetio na zakonske odredbe prema kojim CIK može podnijeti krivičnu prijavu protiv onih za koje smatra da opstruišu izborni proces, Osvrnuo se na činjenicu da Vijeće ministara dosad nije donijelo odluku o dodjeli novca za održavanje izbora, a što je njegova zakonom propisana obaveza.

- Zakon kaže da CIK može to prijaviti Tužilaštvu BiH. Ukoliko novac ne bude osiguran do 19. maja, ovo pitanje stavit ćemo na razmatranje na Kolegij - ističe Arnautović.

istakao je i da postoje svi pravno-formalni uvjeti da Vijeće ministara donese odluku o dodjeli novca za izbore. Posebno se osvrnuo na jučer održanu sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj se nije raspravljalo o zahtjevu CIK -a za osiguranje novca.

- U našem narodu kaže se ako nećete nešto da uradite, uvijek postoji način da to izvedete, rekao je Arnautović.


Ovo je komentar na tvrdnje iz Vijeća ministara da CIK nioje dostavio potpunu dokumentaciju.Prema riječima Arnautovića sve je urađeno prema uputama njihovog generalnog sekretara. Trakavica oko finansiranja neće zaustaviti raspoisivanje izbora.

- CIK će postupiti po Izbornom zakonu BiH, poštovati sve obaveze i rokove. Jedna od njih je da najmanje 150 dana prije odr4žavanja raspišemo izbore. To znači da ćemo 4. maja na sjednici CIK-a donijeti odluku o raspisivanju izbora - kazao je Arnautović.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.