1.5.2022. 20:00
0
"Zbogom Legendo, vječno će živjeti tvoje djelo..."
Smrt Ivice Osima, sportske legende, ali i čovjeka koji je zadužio Sarajevo, svoj rodni grad, kada je te ratne 1992. godine podnio ostavku na mjestu selektora SFRJ Jugoslavije zbog agresije na BiH i Sarajevo, pogodila je sve one koji su poštovali lik i djelo ovog velikana. Ako se za života postaje legenda onda je to Švabo još davno postao. Svjetski mediji, ali i skoro svi regionalni objavili su vijest o smrti Ivice Osima podsjećajući na sve njegove uspjehe i zasluge.

Posljednji pozdrav Sarajliji kojeg je smrt zatekla u Grazu spremajući se doći u svoj grad, uputili su brojni građani, političari, zvaničnici, navijači, fudbalski klubovi, mediji. 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se na FB.

"Odlaze velikani…Otišao je Ivica Osim Švabo. Tiho, samozatajno, kako je i živio, odlazi u legendu gdje mu pripada jedno od najistaknutijih mjesta. Odlazi legenda, a živjet će vječno njegovo djelo. Odlazi čovjek koji je imao nevjerovatan smisao za humor, čovjek koji je stajao čvrsto na zemlji, čovjek do čijeg mišljenja se moralo držati. A iznad svega odlazi jedan od najvećih Bosanaca i Hercegovaca, koji je uvijek znao izabrati pravu stranu istorije. Neka ti je laka zemlja bosanska, a nama ostaje ponos što smo te poznavali. Tvojoj porodici iskreno saučešće i utjeha da su te imali", naveo je Nikšić. 

Premijer KS Edin Forto kratko je napisao: "Porodici iskreno saučešće. Pamtit ćemo legendu zauvijek."

Njegov FK Željezničar također je napisao poruku: 

"Ivice, počivaj u miru! S velikom tugom obavještavamo javnost da je preminuo Ivica Osim, najveća legenda FK Željezničar. Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije"

Državni zastupnik i veliki navijač FK Željezničar Saša Magazinović napisao je da je danas pretužan dan. 

"Zove me drug i kaže: tužna vijest brate. Pitam šta je bilo? Odgovara: upravo nam je stadion dobio ime. Umro je Osim! Pretužan dan. Ode naš Ivica… Iskreno saučešće porodici!".

Od Osima se opraštaju brojni sportski novinari, ali i svi oni koji su imali priliku upoznati ga i razgovarati s njim, ali i oni kojima je njegova karijera i ljudskost bila dovoljno da ga poštuju i vole.

Dugogodišnji novinar Jasmin Ligata između ostalog napisao je:

"Svima nama koji su imali sreću razgovarati sa njim, slušati ga, gledati kako objašnjava, kako vodi ekipu, obogatio je život. Bio je ikona, bio je poseban, a takvog ćemo ga i pamtiti! Umro je jedan od najvećih, kojeg smo ikada imali, ali ostavio nam je mnogo toga zbog čega ćemo ga se sjećati. Neka ti je laka zemlja "Švabo"", napisao je. 

Navijačka grupa BH Fanaticosi napisala je:

"Počivaj u miru Ivice! Tvoju ruku spasa i tvoje riječi BHF nikad neće zaboraviti!" 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić na FB-u je napisao:

"Zbogom Legendo i hvala ti na svemu. Bosna i Hercegovina, Sarajevo, a posebno Željo i Grbavica te nikada neće zaboraviti"

FK Sarajevo uputio je posljednju poruku Osimu:

"Danas nas je napustio Ivica Osim, veliki rival na terenu, a izvan njega veliki prijatelj. Počivaj u miru Švabo".

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA oglasio se na društvenim mrežama:

"Vijest o smrti legendarnog fudbalera, trenera, sportskog radnika, a prije svega velikog čovjeka Ivice Osima duboko nas je rastužila. O njegovim zaslugama za bosanskohercegovački sport, te afirmaciju Sarajeva i Bosne i Hercegovine suvišno je govoriti. O tome govore njegovi uspjesi, djela i generacije onih koji su, zahvaljujući Osimu, zavoljeli fudbal. Smrt Ivice Osima je ogroman gubitak, ali će njegovo naslijeđe ostati kao trajni podsjetnik na vrijeme koje je obilježio i na vrijednosti koje je baštinio. Porodici, prijateljima, poznanicima i svima onima koji su cijenili Ivicu Osima upućujem najiskrenije saučešće".

Naš najbolji fudbaler i kapiten fudbalske reprezentacije Edin Džeko oglasio se podsjećanjem na 1992. godinu i ostavku koju je tada podnio Švabo.

"IVICA OSIM 1941. - 2022. Legende žive vječno.

"Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava."

Nogometni savez BiH oglasio se posljednjom poruku, a informacije o sahrani naknadno će biti objavljene.

"U Grazu je u 81. godini preminuo počasni predsjednik NS/FS BiH i jedan od ljudi koji je učinio najviše na stabilizaciji Saveza, Ivica Osim. Vijest o njegovoj smrti primljena je sa nevjericom i tugom u Nogometnom/Fudbalskom savezu. Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, najneizvjesnije, zračio optimizmom i pozitivnom energijom. NS/FS BiH je njegovim odlaskom izgubio velikog prijatelja. Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek su bila usmjerena ka napretku. Zahvaljujući svom autoritetu i uticaju u svijetu fudbala, dao je nemjerljiv doprinos u prevazilaženju najveće krize i suspenzije NS/FS BiH 2011. godine.

NS/FS BiH izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima popularnog „Švabe“", naveli su iz NS BiH.



(Patria / Aldina R.) 
 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.