2.5.2022. 20:45
0
Plenković: Milanović zastupa proruske stavove, nanosi štetu Hrvatskoj
Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas se osvrnuo na izjave predsjednika Zorana Milanovića u vezi blokade ulaska Švedske i Finske u NATO savez dok se ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini.

Plenković je na to rekao kako je to perfidna izjava, da predsjednik Milanović zastupa proruske stavove, te da je jedini političar koji govori na takav način.

- Ako dobro shvaćam njegove ideje, da se spriječe Švedska i Finska da postanu članice NATO-a. Hajdemo, prvo rasvijetliti uloge svakog od nas. On već mjesecima zastupa proruske stavove, to je jasno i to je nekoliko puta kazao, dok Švedska i Finska još nisu ni kazale, niti imale razloga za strah, da žele pod taj kišobran članka 5. Takav stvar protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu, naglasio je Plenković.

Dalje je nastavio oko Milanovića i podrške koju je ranije davao Željku Komšiću.

- Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana predsjedništva, to je nemoguće, poručio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako on i njegova vlada smatraju da se izborni zakon u Bosni i Hercegovini mora promijeniti, te da Vlada radi na tome konzistentno.

- Mi razgovaramo s Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici, poručio je.

Naglasio je kako se radi o licemjerstvu, a kojem je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH.

- Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve, poručio je.   


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.