9.5.2022. 11:25
0
Sattler: Pozdravljam odluku CIK-a, izbori su ključni
Deveti maj obilježava se i kao Dan Evrope. O evropskom putu BiH za "Novi dan" govorio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Govoreći o devetom maju i Danu pobjede koji je danas paradom obilježila Moskva, osvrnuo se i na agresiju te zemlje na Ukrajinu.

“Mislim da je ovo upravo spurotno evropskim vrijedostima, suprotnost od onoga što smo gradili 70 – 80 godina. Što ste jači, što ste veća sila, mislite da možete nametati svoj volju susjedima kao što se to desilo 24. febraura pa na ovamo. Govorimo o nuklaernoj sili koja je izvršila invaziju na mirnog susjeda. Nije napad na jednu zemlju, već napad na način života i mirnog suzivota“, kazao je Sattler.

Govorio je o i raspisivanju izbora CIK-a i da je veoma bitno da se održe.

“Vrlo je jasno u svakoj demokratiji, izbori su ključni. Prilika da građani iznesu svoje stavove o liderima. Pozdravljam korak CIK-a u smislu raspisivanju izbora. Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, to je zakonska obaveza”.

"Osiguravanje sredstava za izbore nije pitanje toga da li to neko hoće ili neće, nego je to zakonska obaveza", komentariše za N1 prvi čovjek Delegacije EU.

O očekivanjima nakon izbora i da li vjeruje u svijetlu budućnost BiH, rekao je:

“Da budem iskren, mislim da nije pitanje šta ja očekujem, već sta građani očekuju. Sinoć sam spominjao na koncertu u Historijskom muzeju BiH na Dan Evrope i razgovarao sam sa mladim ljudima, muzičarima, i oni su dio naše globalne zajednice i oni i fizički žele biti dio toga i žele istinske promjene”, zaključio je Sattler.

(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.