13.5.2022. 16:25
0
Sindikati protiv zapošljavanja nemedicinskog kadra u Kantonalnoj bolnici Goražde
Sindikati doktora medicine i stomatologije Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Kantonalne bolnice Goražde danas su još jednom izrazili nezadovoljstvo zapošljavanjem nemedicinskog kadra u toj zdravstvenoj ustanovi, putem konkursne procedure koja se privodi kraju.

Ogorčeni su zbog činjenice da su se i menadžment bolnice kao i osnivači oglušili o njihove stavove o, kako su naveli, nepotrebnom zapošljavanju nemedicinskog kadra. Od iduće sedmice najvljuju svakodnevno okupljanje u krugu te ustanove.

Oba sindikata kao i stručno vijeće smatraju da će to ugroziti funkcionisanje Kantonalne bolnice Goražde.

- Pod krinkom zapošljavanja u hemodijalizni centar, prilikom raspisivanja konkursa dodato još nekoliko radnih mjesta koja po mišljenju oba sindikata i strčnog vijeća nisu potrebna u ovom trenutku,  kada je bolnica u jednoj teškoj finansijskoj situaciji koja će se na ovaj način pogoršati  – kazao je na pres-konferenciji predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK dr. Damir Baždarević.  

U sindikatu Kantonalne bolnice podsjećaju da su protivljenje iskazali  i u decembru prošle godine kada se utvrđivala sistematizacija u skladu sa novim kolektivnim ugovorom te menadžemtu dostavili i mišljenje nakon što su uočili da su uvrštena po njima nepotrebna radna mjesta. Međutim, tvrde da ni njihovo kao ni mišljenje šefova odjela ili bilo kojeg drugog tijela nisu uvažena.

Uprkos protivljenjima sindikata, konkursna procedura za prijem radnika u Kantonalnoj bolnici se privodi kraju. Sindikati se protive zapošljavanju koordinatora kvaliteta pravne struke, portira, kurira te medicinara sa VSS kojih, kako kažu, ima među već uposlenim kadrovima. 

Direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica tvrdi da se  konkursna procedura provodi u skladu sa zakonom i pravilnikom te uz saglasnost osnivača.     

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.