18.5.2022. 20:25
0
Travnik: Općina želi osnažiti suradnju s dijasporom
Kulturno-zabavna i sportska manifestacija "Dani dijaspore“ bit će upriličena od 31. srpnja do 7. kolovoza u Travniku.

Manifestacija će se održati u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Društvo "Lajpcig-Travnik", a obilježit će je brojne kulturno-zabavne i sportske aktivnosti.

Kako ističu organizatori, tom prilikom bit će upriličene večeri poezije, promocije knjiga, različite izložbe, koncerti, okrugli stolovi i radionice, kao i brojna sportska natjecanja.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Dani dijaspore Azem Ejubović, kazao je kako su brojni stanovnici s područja općine Travnik, kao i čitave BiH  tijekom proteklih decenija napustili BiH i svoje utočište pronašli u drugim zemljama, te da je ovo izuzetna prilika za uspostavu suradnje između gospodarstvenika, predstavnika kulture, sporta i drugih.

- Veliki dio raseljenog stanovništva još uvijek njeguje vezu prema svom rodnom kraju te predstavlja veliki resurs i potencijal za razvoj naše općine i Središnje Bosne - , istaknuo je Ejubović.

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar kazala je da će program manifestacije biti održan na više lokacija na području općine Travnik te kako su se potrudili osigurati zanimljiv i različit sadržaj i aktivnosti za sve generacije.

- Svjedoci smo te čudnovate i vječito neraskidive veze čovjeka sa svojom domovinom, stoga, želja nam je uljepšati i obogatiti boravak svima onima koji odluče svoj ljetni odmor provesti u Bosni i Hercegovini - naglasila je Dizdar.

U okviru manifestacije, goste iz dijaspore i domicilno stanovništvo 4. kolovoza na stadionu Pirota, uz najpoznatije hitove, zabavljat će Halid Bešlić.

- Sama ideja i priča o domovini i dijaspori mi se sviđa, jer svi naši ljudi koji su vani imaju ogromnu ulogu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, a ovo je prilika da im se na neki način odužimo i da ih ugostimo na pravi način - kazao je Bešlić.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović istaknuo je ovom prilikom kako je potrebno podizati svijest o tome da je dijaspora dio bh. društva.

- Ovoga puta htio bih da mi pružimo ruku njima i da ih na neki način prvo ispoštujemo i osiguramo im jedinstven program gdje će oni biti prepoznati, ali i da im ponudimo određene projekte u okviru kojih mogu biti zainteresirani za eventualna ulaganja - naglasio je Dautović.

Istaknuto je kako općinska administracija neće prodavati karte za koncert, nego će uz pomoć gospodarstvenika i drugih prikupljati sredstva za nabavku mobilijara novog srednjoškolskog centra u Travniku. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.