18.5.2022. 20:55
0
Rusija poručila Švedskoj: Odgovor Moskve će zavisiti o razmještaju vojnih kapaciteta NATO-a
Rusija je sopćila da je poručila Švedskoj u srijedu da će njen odgovor na pridruženje te nordijske zemlje NATO-u biti zasnovan na tome kako će alijansa razmjestiti svoje vojne kapacitete u budućnosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da su se njegovi zvaničnici sastali sa švedskom ambasadoricom Malenom Mard na njen zahtjev i da je ona obavijestila Moskvu o švedskim namjerama za ulazak u NATO.

Ministarstvo je saopćilo kako je odgovorilo da je “izbor o načinima obezbjeđenja nacionalne sigurnosti suvereno pravo svake države, ali da osim toga, ne bi trebala stvarati prijetnje sigurnosti drugih zemalja”.

Ministarstvo je saopćilo da će reakcija Moskve zavisiti o razmještaju naoružanja NATO-a u Švedskoj.

Ruska “konkretna reakcija i eventualne mjere odgovora, uključujući i vojno-tehničku stranu, u velikom će obimu zavisiti od realnih posljedica integracije Švedske u Sjevernoatlantski savez, među kojima su razmještanje na švedskoj teritoriji stranih vojnih baza i sistema ofanzivnog naoružanja", saopćilo je ministarstvo., prenosi AP. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.