19.5.2022. 9:18
0
Fond Memorijala KS i BIRN potpisali Memorandum o partnerstvu
Javna ustanova "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" i Udruženje “Balkanska istraživačka mreža” – BIRN potpisali su Memorandum o partnerstvu kojim definišu razvoj saradnje s ciljem podizanja svijesti o kulturi sjećanja i njene institucionalizacije.

U sklopu partnerstva, BIRN BiH će bez ikakve naknade Fondu Memorijala ustupiti sav sadržaj databaze sudski utvrđenih činjenica, a koja će biti razvijena u okviru projekta pod nazivom “Uspostavljanje interaktivne edukativne databaze o ratu u Bosni i Hercegovini” finansiranog od strane United Nations Democracy Fund (UNDEF).


U okviru ovog projekta bit će izvučene sve sudski utvrđene činjenice iz pravosnažno okončanih predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za 10 regija i to: Sarajevo i okolina, istočna Hercegovina, zenička regija, srednja Bosna, dobojsko-posavska regija, istočna Bosna, Srebrenica, hercegovačka regija, Krajina i bijeljinsko-zvornička regija. Svaka od regija ima i prateći kratki video dokumentarac sa ličnim svjedočenjima preživjelih koji će se također ustupiti Fondu Memorijala, uz kompletan sadržaj video serijala “44 – Mjeseci opsade” koji sadrži video svjedočanstva preživjelih opsade Sarajeva.

“Ponosni smo što se Fond Memorijala prepoznaje kao relevantan partner kada su u pitanju saradnje u kojima nam se povjeravaju vrijedni naučno-istraživački projekti. Imamo kapacitet i načine da sve materijale adekvatno prezentujemo široj javnosti, a posebno mlađim generacijama kroz prilagođene edukacije koje organizujemo. Zahvalan sam BIRN-u na ustupljenim materijalima koji će obogatiti naš arhivski fundus i siguran sam da ćemo sav sadržaj na najbolji način koristiti u budućnosti,” poručio je direktor Fonda Ahmed Kulanić.


Sklapajući ovo partnerstvo Fond Memorijala KS će u svrhu saradnje koristiti multimedijalne sadržaje i iste javno prikazivati u okviru svojih aktivnosti i programa, javno će ih koristiti i prezentovati grupama učenika osnovnih i srednjih škola, kao i ostalim posjetiocima objekata kojima upravlja.

Inače, ovo partnerstvo je sklopljeno na neodređeno vrijeme, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.