19.5.2022. 13:15
0
SDA: Ministricu Nikolić, njene kolege i Fortu valja podsjetiti - u BiH se nije dogodio 'tragični sukob', već planski smišljena agresija na nezavisnu državu
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (KO SDA) Sarajevo reagirao je danas povodom Javnog poziva objavljenog na službenoj stranici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (KS) u kojem se agresija na Bosnu i Hercegovinu karakteriše kao "tragični sukob".

Kako se u reagiranju navodi, u jeku najave skupštinske većine u KS da će tematski razmatrati međunarodne presude i sporove, na oficijelnoj stranici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS objavljen je Javni poziv koji agresiju na BiH karakteriše kao 'tragični sukob'.

- Ministricu Aleksandru Nikolić, njene kolege i premijera Fortu vrijedi iznova podsjetiti da se u Bosni i Hercegovini nije dogodio nikakav 'tragični sukob', već planski smišljena agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu državu, kojoj je bilo uskraćeno pravo na naoružanje i samoodbranu - saopćeno je iz KO SDA.

U tom kontekstu iz KO SDA navode da se "Bosna i Hercegovina nije nesretno spotakla u vrtlogu dugogodišnjeg balkanskog antagonizma, niti je bila jedna od tri zaraćene strane, što je interpretacija koja odgovara formulaciji 'tragični sukob' ".

- Bosna i Hercegovina bila je krvavo razarana s ciljem istrebljenja hrvatskog i bošnjačkog naroda, nad kojim je izvršen i genocid, a Kanton Sarajevo je administrativno i kulturno središte grada heroja koji pamti najdužu opsadu u modernoj povijesti ratovanja - navodi se u saopćenju.

KO SDA smatra "duboko tragičnim i nesretnim to što je ovu neistinitu formulaciju moguće pronaći na stranici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, koje bi pravno utvrđenim činjenicama, sudskim presudama i nebrojenim istraživanjima i dokazima, moralo čuvati istinu o savremenoj historiji Bosne i Hercegovine".

- Nakon izjava premijera Forte o tome kako su 'rat dobili seljaci', oglušivanja o zahtjev žrtava genocida, prebrojavanja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Vlada i skupštinska većina moraju se zamisliti nad revizijom, ne međunarodnih presuda ni sporova, već revizijom savremene historije Bosne i Hercegovine, u kojoj sistemski učestvuju - navodi se u saopćenju. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.