22.5.2022. 8:18
0
Kontić: Građanska BiH je jedina šansa za budućnost, nema je ni u Sarajevu
Ugledni sarajevski novinar I urednik Boro Kontić smatra da ćemo građansku BiH sačekati još neko vrijeme. Za to vidi više razloga, a najviše u nespremnosti politika da na izborima ponude nešto novo.

- Mi  suštinski nikada nismo bili ni na pragu građanskoj državi. Najbliže smo bili u socijalizmu. Nažalost, bili smo u isto vrijeme uskraćeni za neka od temeljnih ljudskih prava. Tako da ćemo mi još decenijama  nečiju nedodirljivost opravdavati već činjenicom da je „u Titino vrijeme“ zbog religije ili verbalnog delikta dotični bio u zatvoruistakao je Kontić u razgovoru za Slobodnu Bosnu. 

Njegov stav je da su za građansku državu ljudska prava esencijalna. Za njih se danas svi pred međunarodnim arbitrima zalažu. Puna usta ljudskih prava, puna usta građanskog koncepta, ne znače da se on ostvaruje na terenu.

-  Notorne HDZ i SNSD ne vrijedi više ni pominjati. Nego ću ilustracije radi pomenuti nešto na granici vica. Prije par godina su organizovala SDA skup kojem je prisustvovao i Reis Kavazović. Potpisana zajednička izjava podrške sekularnoj BiH. Princip je, podržimo što se traži, a mi svoje znamo. A građanska BiH je sada izvučena kao top-tema jer je koncept nacionalne države doveden do ćorsokaka. Nema se dalje gdje. SNSD i HDZ bandoglavo istrajavaju jer se u drugom ambijentu zapravo i ne mogu održati. A SDA kao pokušava iznaći novi put, a da pri tome ona ostane sveta, neprikosnovena konstanta. Dapače proizvode podmladak maltene fizički opasan, ako mu niste po stranačkoj volji, istakao je Kontić.

Ipak ponavlja da je građanska BiH jedina šansa ovog prostora, ali je za  sada još nema ni u samohvalisavom Kantonu Sarajevo. Kontić ne vjeruje da će naredni izbori donijeti neku značajniju promjenu.

- Već i najave kandidata za Predsjedništvo ukazuju da ovdašnji lideri ne mogu izaći iz uskog i ograničavajućeg horizonta politikanstva. Ovdašnji političari imaju pamet cjepanice. U kojoj to zemlji na svijetu imate ljude koji se euforično slave kad se po treći ili četvrti put kandidiraju za šefa države a da u prethodnim mandatima ništa esencijalno nisu postigli. To valjda samo ima u Rusiji. A evo ovi iz famozne „Trojke“ mjesecima raspravljaju o kandidatu da bi po svemu sudeći konačno, kao kad se u Vatikanu odašilje dim povodom izbora Pape, nagovjestili: Denis Bećirović!?! Onaj što s vremena na vrijeme sroči kakvo jalovo pismo. Koje se primi kao u „gluhu bukovicu“, rekao je Kontić.



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.