26.5.2022. 18:16
0
Truss sa Podžićem, Krešićem i Okolićem: Budućnost BiH je u NATO-u
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ugostio je ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss 26. maja 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Gostujuću delegaciju Velike Britanije činili su i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuart Peach, ambasador UK-a u BiH NJ.E. Matthew Field, vojni ataše pukovnik Andrew Tait i ostali saradnici.

U delegaciji MO i OS BiH su pored ministra Podžića bili i zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te ostali saradnici.

Ministar odbrane Sifet Podžić izrazio je duboku zahvalnost ministrici Truss za posjetu i nesebičnu podršku Vlade UK-a, kako odbrambenom resoru tako i državi BiH. Također, ministar je upoznao gostujuću delegaciju sa trenutnim stanjem u MO i OS BiH, problemima i izazovima uzrokovanim nedostatkom finansijskih sredstava i blokadom rada državnih institucija, te mogućim neželjenim posljedicama zbog rata u Ukrajini.

Ministrica vanjskih poslova Truss se zahvalila na srdačnom prijemu ističući sljedeće: ”Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačanju partnerstva sa NATO-om i zemljema poput Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ona je također naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te buduće planove za veći stepen ekonomske i sigurnosne saradnje, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabliziraju zemlje.

Ministrica je najavila investiciju u vrijednosti od 100 miliona dolara na Zapadni Balkan do 2025. godine putem Plana investicijskog partnerstva.

Po pitanju rata u Ukrajini ministrica Truss naglasila je da se ne smije popustiti pred ruskom agresijom, da se na nju mora odgovoriti snagom, te da je potrebno osigurati nastavak podrške Ukrajini putem vojne pomoći i ciljanih sankcija.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.