26.5.2022. 22:57
0
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju smijenjene glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i utvrdio da prilikom njene smjene, odnosno premještanja sa mjesta glavne na mjesto tužiteljice u Tužilaštvu BiH, nisu povrijeđena njena prava.

- U predmetu AP 4378/21 Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi o pristrasnosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) odnosno članova VSTV-a nisu osnovani - navedeno je u odluci koja je donesena na današnjoj 126. plenarnoj sjednici.

Gordanu Tadić 20. oktobra prošle godine smijenio je VSTV nakon što joj je utvrđena disciplinska odgovornost.

Teretila se za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Također joj je stavljeno na teret propuštanje obaveze da osigura pokretanje postupka sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH, piše Avaz. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.