27.5.2022. 20:30
0
Hadžihafizbegović gubi direktorsku funkciju zbog stranačke fotelje?
Ovih dana digla se velika buka jer bi Emir Hadžihafizbegović mogao biti smijenjen sa direktorske funkcije u Kamernom teatru 55. Galama je puno veća nego kada je Hadžihafizbegović kolegi novinaru Slađanu Tomiću rekao da je glupan.

Mnogi su zaboravili odnos Hadžihafizbegovića prema novinaru koji je istraživao nepotizam i korupciju u kulturi i njegovu ulogu u tome, a sada smeta što ga politika smjenjuje.

Emir je dobar glumac, jedan od boljih u BiH, ali ne može glumiti da nije i političar. To će između ostalog dokazivati na sudu jer je za klevetu tužio režisera Ahmeda Imamovića zato što je tvrdio da Emir nije mogao biti direktor jer ima funkciju u stranci. Protiv Hadžihafizbegovića je podnesena i krivična prijava zbog sumnje da je dao netačne podatke o obavljanju stranačkih funkcija koje su prepreka za kandidaturu na rukovodeće pozicije u javnom sektoru.

U svakom slučaju Emiru bi politika mogla „doći glave“. Možda ga s funkcije direktora Kamernog teatra 55 smjenjuju jer im se ne sviđa, ali formalno razlog je što slično kao i Imamović ima stav i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Naime, među informacijama koje je šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić dostavio premijeru Edinu Forti navedeno je da postoji sumnja da Hadžihafizbegović ne ispunjava sve zahtjeve konkursa, piše Ernad Metaj za NAP. 

"Vršeći provjere po zaprimljenoj prijavi o navedenim nepravilnostima, Ured je došao do informacije da je Emir Hadžihafizbegović sredinom 2020. godine imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Kamerni teatar 55, pri čemu postoji sumnja da imenovani ne ispunjava jedan od posebnih uslova propisanih konkursom, tj. da 'nije na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH", napisano je.

S obzirom da on smatra kako biti član Predsjedništva stranke ne znači imati političku funkciju to bi moglo u neugodnu situaciju dovesti i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da možda čak i na sudovima pojašnjava ulogu Predsjedništva SDA iako je bar kada je riječ o kadroviranju to učinio sam Hadžihafizbegović.

"Odlukom predsjednika Izetbegovića i svih šest potpredsjednika, jednoglasno kao svoj prijedlog za direktoricu Filmskog centra predlažu Ines Tanović koja, a ovo je za javnost jako bitno, nikada nije bila član niti jedne stranke. Tu je SDA pokazala svoju širinu i nestranačkog kandidata imenovala za direktora Filmskog centra", napisao je nedavno Hadžihafizbegović.

Rijetkost je da neko poput Hadžihafizbegovića ko visoko kotira u stranci ovako otvoreno prizna da stranka postavlja direktore.

S obzirom da bi vlast u KS mogla poslušati Ured za korupciju u slučaju Hadžihafizbegovića to bi trebala učiniti i sa ostalima čija imenovanja su označena spornim. Ako se ne varamo pominje se 10 do 12 imena, a među njima su i oni kojima se „oduživala“ aktuelna vlast. Bez toga Emiru ostaje otvoren prostor da glumi žrtvu, a u mnogome se diskredituje dobra i korisna namjena uloga Ureda za borbu protiv korupcije. Bez podrške radu Ureda za borbu protiv korupcije šalje se i institucionalna poruka svakom novinaru da zaista jeste "glupan" ako se bori protiv nepotizma i kriminala. 


(Patria / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.