28.5.2022. 9:05
0
Raniji zakon neustavan: Vlada KS pripremila Nacrt zakona o ministarstvim i drugim organima uprave KS
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je u aprilu ove godine neustavnim Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi, nije u skladu sa Ustavom FBiH. Postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS. Skupštini KS dat je rok od šest mjeseci da otkloni razloge neustavnosti.

Vlada KS odlučila je da problem riješi tako što će pripremiti novi Nacrt zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo i uputiti ga Skupštini KS na usvajanje.

Usvajanjem oborenog zakona u septembru 2021. godine i njegovim stupanjem na snagu prestao je važiti Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo koji je Ustavni sud FBiH također proglasio neustavnim. Skupština KS ponovila je proceduru donošenja zakona, ali je ponovo upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti. U međuvremenu je došlo do usvajanja Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave KS.

Ustavni sud Federacije BiH je u oktobru 2021. obustavio postupak po zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacije Kantona Sarajevo.

Rješenje Ustavnog suda FBiH o obustavi postupka doneseno je 13. oktobra 2021. godine, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 7. septembra usvojila Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo kojim je stavljen van snage Zakon koji je bio predmet ocjene ustavnosti, ali je sada i on neustavan. 


(Patria/Admir O.)
 

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.