30.5.2022. 10:20
0
Zenički INZ suorganizator evropskog kongresa u novembru o sigurnosti hrane
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će najesen ove godine, po četvrti put, biti suorganizator jednog od najvećih evropskih kongresa o sigurnosti hrane, najavljeno je iz ove institucije.

To je četvrti međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Jedno zdravlje“ i bit će održan od 10. do 12. novembra u Dubrovniku u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatskog mjeriteljskog društva i Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC).

Trodnevni skup će biti održan pod visokim pokroviteljstvom ministarstava zdravstva, poljoprivrede, turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, kao i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske akreditacijske agencije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske gospodarske komore te Sveučilišta u Zagrebu.

Suorganizatori su Agronomski fakultet i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako ističu iz zeničkog instituta, učešće je prilika za razmjenu iskustava, ali i prezentaciju rada, mogućnosti i dosega proizvodnje i istraživanja u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, kao i otvaranja mogućnosti za izvoz hrane u regiji i Evropi. Zato se očekuje da će interes za učešće na kongresu iskazati vodeći bosansko-hercegovački proizvođači hrane, navode iz Instituta.

Program kongresa će obuhvatiti aktuelne teme iz oblasti zdravstvene ispravnosti i kvaliteta hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi te rasprave o novim tehnologijama, krizno komuniciranje i upravljanje rizicima, ekološku proizvodnju hrane i GMO, sisteme upravljanja, ispitivanja, certifikaciju i akreditaciju, razvoj i primjenu analitičkih metoda te mikrobiološku sigurnosti hrane.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pridaje veliku pažnju prikupljanju, obradi i publikovanju podataka kroz naučno-istraživačke projekte i radove svojih zaposlenika na domaćem a pogotovo internacionalnom planu, navedeno je također u saopćenju ovog instituta.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.