7.6.2022. 18:23
0
Detalji sa suđenja studentu iz Sarajeva koji je prijetio masovnim ubistvima: Američki FBI prijavio Hamzu Čardakliju, tvrdio da je komentar napisao iz dosade
U sarajevskoj općini Novi Grad pripadnici MUP KS i Federalne uprave policije FUP uhapsili su studenta zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva u Sarajevu.

Identitet osumnjičenog je Hamza Čardaklija. Za njega je Tužilaštvo BiH, po čijem je nalogu i uhapšen danas zatražilo određivanje pritvora.

Osumnjičeni je lišen slobode, nakon dojave američkog FBI-a, a identifikovan je i lociran od strane istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal, na području sarajevske opštine Novi Grad, te lišen slobode u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP). 

On se tereti da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo. 

Ročište

Tužilac Dubravko Čampara rekao je kako je Državno tužilaštvo podnijelo prijedlog za pritvor od mjesec dana zbog krivičnog djela prijetnje terorističkim činom nakon prijave američkog FBI-a kako je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala nedavna dešavanja u vezi s pucnjavama i ubistvima u školama na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – izjavivši da će on isto učiniti i na području Sarajeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Federalna uprava policije (FUP) pretresli su stan u kojem živi osumnjičeni, te oduzeli mobilni telefon i kompjuter, kazao je tužilac, dodavši kako će biti izvršen i pretres na području Brčkog.

Čampara je objasnio kako u toku pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo krivično djelo, te da je osumnjičeni ispitan na ove okolnosti.

“U potpunosti je priznao da je počinio ovo krivično djelo”, rekao je tužilac.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH u strahu, ukoliko osumnjičenom ne bude određen pritvor, da će doći do neželjenih posljedica, sličnih onima koje su se desile na području SAD-a.

Prema njegovom prijedlogu, potrebno je da se za Čardakliju uradi neuropsihijatrijski i psihološki pregled.

Kako je rekla braniteljica Adna Dubojlić, tužilac nije obrazložio pisani prijedlog da bi se ovo krivično djelo moglo ponoviti, te je dodala kako ne postoji nikakva realna opasnost da bi se to moglo dogoditi.

Dubojlić je kazala kako ne postoje dokazi da je Čardaklija izjavio da će se nešto ovakvo desiti u Sarajevu, rekavši kako Tužilaštvo nije dostavilo sve dokaze Odbrani.

“Nemamo navode s koje stranice, kako je utvrđeno, da je moj branjenik počinio krivično djelo”, kazala je Dubojlić i dodala kako su ovi dokazi nedovoljni da bi postojala sumnja da je počinjeno ovo krivično djelo, ali i da pritvor nije neophodan da bi se izvršilo vještačenje.

Potpuno nesvjesno, “dijete je napisalo komentar gdje nije trebalo”, rekla je Dubojlić, napomenuvši kako osumnjičeni ranije nije posjećivao stranice u vezi s terorizmom, da je student prve godine elektrotehnike te ukoliko dođe do pritvora, to neće biti dobro po njegov život.

“Vrlo je jasno, kada se sagledaju svi dokazi, da se ne radi o ozbiljnoj stvari”, kazala je Dubojlić, dodavši kako je Čardaklija ostavio kometar na platformi Discord, gdje je otvorio profil prije pet ili šest godina da bi igrao igrice, te da profil nije otvoren zbog ovog slučaja.

Navela je da prijedlog pritvora smatra neosnovanim te predložila mjere zabrane.

Hamza Čardaklija obratio se Sudu BiH i rekao kako on jeste napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao kako nije mislio da zbog komentara može doći do ovako ozbiljne situacije.

Kazao je kako je komentar na engleskom jeziku napisao iz dosade te da u komentaru nije spominjao niti Sarajevo niti BiH.

Odbrana i Tužilaštvo BiH će o odluci Suda biti obaviješteni naknadno, piše Detektor.

Šta je Discord platforma?

Discord je kanal za dopisivanje i pričanje u gaming zajednici. Putem njega je moguće slati poruke, ali i imati (glasovni) razgovor. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.