15.6.2022. 12:22
0
Miletić o HDZ-ovom prijedlogu: Ne bi prihvatio ni da ga je član moje obitelji predložio
Delegati u Domu naroda PS BiH raspravljaju o prijedlogu dopuna Izbornog zakona BiH kojeg su po hitnom postupku uputili delegati HDZ-a BiH.

Delegat Zlatko Miletić istakao je da je u neformalnom razgovoru sa kolegicom Marinom Pendeš rekao da ovakav prijedlog Izbornog zakona ne bi prihvatio ni da ga je član "moje obitelji predložio".

- Ovaj prijedlog je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zatim je u suprotnosti sa Ustavnom BiH, sa federalnim Ustavom, sa mišljenjem Venecijanske komisije iz 2005. godine.... Šta je suština problema koji vidim kao problem u BiH? Dokle god ne dođemo u takvu poziciju da je jednako pravo glasa svih građana na svakom dijelu BiH, ja neću biti za to. Ovaj prijedlog zakona ne implementira nijednu presudu Evropskog suda za ljudska prava od 2009. naovamo, kaže Miletić. 

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je kazao "da bi eventualno usvajanje ovog zakona bilo u suprotnosti sa onim što smo prihvatili u Briselu". 

- Pod tačkom 6 d. je dogovoreno da ćemo ove stvari raditi nakon što se završe izbori i formira vlast nakon šest mjeseci. Ako se ovo usvoji, ovo će biti kršenje dogovora iz Brisela, naglašava Izetbegović. 

Replicirao mu je Dragan Čović (HDZ BiH), predsjedavajući Doma naroda kazavši da u Briselu nije usvojen nikakav zaključak niti je šta usaglašeno, već je rečeno da će se pristupiti izmjenama Izbornog zakona, nakon izbora, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti. 


Denis Bećirović, delegat SDP-a, rekao je da je prva karakteristika HDZ-ovog prijedloga da je ovo beskoristan prieedlog koji neće rezultirati nikakvim efektom, jer u sali svi znaju da i ako prođe u Domu naroda, sigurno neće proći u Predstavničkom domu. 

- HDZ ovakvim prijedlogom i ovom procedurom pokazao je kako izgleda koncept preglasavanja. Ovo je trebao biti usaglašen prijedlog. Kako do toga nije došlo vidite i poruka HDZ-a je: tamo gdje imamo šansu vrlo rado ćemo preglasati druge, kazao je.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.