16.6.2022. 15:22
0
Roditelji LGBT osoba će prvi put prošetati ulicama na Povorci ponosa u Sarajevu
Ovogodišnji troškovi organizacije Bh. Povorke ponosa iznose nešto više od 30.000 KM, a iz organizacionog odbora ističu kako im nedostaje još 5.000 KM kako bi Povorka bila realizovana.

Lejla Huremović i Dina Bajraktarević, obje iz Organizacionog odbora Povorke ponosa, poručuju da će se šetnja održati, ali i da im je novac nametnut kao dodatni teret.

“Mi ne tražimo taj novac, mi nismo zahtijevali da se toliko ulica zatvori. To je nešto što institucije od nas već četvrtu godinu traže. Mi od njih tražimo da pokriju sve mjere za sigurnost, uključujući i one koje se nama nameću kao teret”, govori Huremović dodajući kako bi one trebale ići na teret države.

Ističe zahvalnost premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti koji, kako kaže, iz godine u godinu izdvaja koliko može.

Huremović ističe da ovo nije pitanje novca, već ljudskih prava.

“Govorimo o našoj ugroženosti i nemogućnosti da izađemo na protest. Mi možemo izaći samo ukoliko obezbijedimo određena sredstva. To je strašno, to se ne radi nijednom drugom protestu”, naglašava Huremović.

Za ovu šetnju Sarajevom potrebno je izdvojiti 30.000 KM.

“Vjerovali ili ne, od nas se traži da dodatno plaćamo i hitnu pomoć. Ove godine nam za to treba 4.500 KM, što je ogroman iznos”, pojašnjava Huremović.

“BH Povorka ponosa će se desiti”

Iz organizacionog odbora BH Povorke ponosa poručuju kako će se, usprkos finansijskim teškoćama, četvrta po redu Bh. Povorka ponosa desiti ovog mjeseca.

S ciljm što promptnijeg rješenja problema, pokrenuta je crowdfunding online kampanja, koju je moguće podržati putem društvenih mreža organizacije. Iz odbora pozivaju građane na solidarnost.

“Mi već plaćamo institucije. Ta dodatna sredstva se nameću kao teret organizacionom odboru Bh. Povorke ponosa, kao okarakterisanom visokorizičnom skupu gdje mi moramo da plaćamo svoju sigurnost. LGBT osobe moraju da plate da izađu jedan dan na šetnju gdje naglašavaju sve probleme sa kojima se suočavaju u bh. društvu”, naglašava Dina Bajraktarević.

“Mi smo dio porodica, oduvijek smo i bili”

Još jednom podsjećaju na razloge održavanja povorke.

“Organizujemo je jer u BiH još uvijek nemamo sigurna mjesta za LGBT osobe. To ide od porodice pa do javnih prostora. Mi ne možemo otići u kino, kafanu, izložbu sa našim partnerima i biti ono što jesmo”, podsjeća Lejla Huremović.

Ipak, Huremović vidi pomake po ovom pitanju.

“Velika je razlika u poređenju sa periodom od prije deset godina. Ljudi počinju shvatati da smo dio društva, da smo im komšije, prijatelji, braća, sestre… Nismo pali sa Marsa u ovu državu, mi smo dio porodica, oduvijek smo i bili”, navodi Huremović.

Stoga, zato ove godine šetaju pod sloganom “porodično okupljanje”.

“Zato nam u kampanji i učestvuju roditelji LGBT osoba. Po prvi put u Bosni i Hercegovini se dešava da roditelji izađu i kažu da vole svoje dijete bez obzira na sve”, istakla je Huremović.

Pod sličnim motivom organizovat će se i niz događaja tokom mjeseca juna, a opširnije u videu ispod.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.