17.6.2022. 8:40
0
Dodik će od Putina tražiti da Rusija podrži produženje misije EUFOR Althea
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će se sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušaću da saznam ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo da traje, kako će svijet izgledati poslije – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da "mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa".  Dodik je jučer razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o ALTEA misiji.


"Oni ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Savjetu bezbjednosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTEU treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno da kažem da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da ALTEA kao misija neće biti ugrožena u BiH – poručio je Dodik.

Dodik će razgovarati i sa direktorom Gasproma.   Misija Eufor Althea produžava se svake godine početkom novembra u Vijeću sigurnosti UN-a.

Njemački Bundestag treba uskoro odlučiti o slanju kontingenta svojih vojnika u Eufor nakon što su se prije deset godina povukli iz misije.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.