17.6.2022. 19:15
0
Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila Pfizer i Moderna vakcine za najmlađu djecu
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je danas hitno odobrenje za primjenu Covid vakcina proizvođača Pfizer i Moderna kod najmlađe djece, posljednje dobne skupine koja čeka imunizaciju u većini zemalja.


Agencija je odobrila Moderninu vakcinu s dvije doze za djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina i tri doze Pfizerove vakcine za djecu između šest mjeseci i četiri godine.

- Mnogi roditelji, staratelji i doktori čekali su vakcinu za mlađu djecu i ova će akcija pomoći u zaštiti najmlađe djece - rekao je šef Agencije za hranu i lijekove Robert Califf, prenosi AFP. 

- Očekujemo da će vakcine za mlađu djecu pružiti zaštitu od najtežih ishoda Covid-19, kao što su hospitalizacija i smrt – rekao je on.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sada također moraju preporučiti vakcine prije nego što budu stavljena u upotrebu - konačno zeleno svjetlo koje će biti dato nakon sastanka savjetodavnog odbora stručnjaka koji se očekuje uskoro.

Međutim američka vlada je rekla da čim se donese odluka FDA-e, 10 miliona doza može odmah biti poslano širom zemlje, nakon čega će uslijediti ostatak u sljedećim sedmicama. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.