17.6.2022. 19:11
0
Kinezi podigli cijenu drveta i peleta, pilane se žale zbog zabrane izvoza
Dok većina pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH da se zabrani izvoz peleta i drvnih asortimenata iz BiH zbog skoka cijena ogrjeva žale se iz Unije poslodavaca RS -a.

Oni smatraju da može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorene obaveze i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice.S druge strane stižu informacije da je problem što će se usporiti bogaćenje jer neće biti keša kojim stranci plaćaju drvo iz BiH.

"Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete i u slučaju primjene predmetne odluke dio proizvođača peleta suočiće se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici. Takođe, briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu i ukoliko se provede zabrana izvoza, biće potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje", saopštili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Oni od Vijeća ministara BiH traže da se pomenuta odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorene obaveze iz prethodnog perioda.

"To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište", saopštili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske..

Analize tržišta i novčanih tokova pokazuju drugu sliku. Do zabrane izvoza oblovine, koju je prije dva dana usvojilo Vijeće ministara BiH, izvoz drveta iz Bosne i Hercegovine konstantno je rastao, posebno u Kinu, koja, kako tvrde dobro upućeni, “ne pita koliko košta” kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vrijednost izvezenog drveta u Kinu u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 19,1 milion KM, a u istom periodu prošle godine taj izvoz je bio “svega” 8,2 miliona KM. U toku cijele 2021. godine iz Bosne i Hercegovine u Kinu je izvezeno drveta u vrijednosti od 26,6 miliona KM, što je duplo više u odnosu na 2019.

Istovremeno, osim značajnog povećanja izvoza, podaci UIOBiH govore i da je povećan sam broj izvoznika u Kinu. U prvim mjesecima prošle godine 14 preduzeća izvozilo je drvo u Kinu, dok je u prva tri mjeseca ove godine izvoznika bilo 26.

Mediji su nedavno pisali da državljani Kine u posljednje vrijeme obilaze pilane na teritoriji Bosne i Hercegovine i mahom otkupljuju trupce hrasta za koje plaćaju od 600 do 900 KM po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju Šume Srpske naplaćuju oko 230 KM po kubiku.

 ”Kinezi su tu na terenu, donose torbe sa kešom i otkupljuju trupce, stavljaju ih u kontejnere i voze za Kinu. Cijene su nerealne, jer oni imaju velike podsticaje od svoje države i ozbiljno ruše našu konkurentnost. Ono što je najgore, oduzimaju nam repromaterijal, tako da naše fabrike za finalnu preradu drveta nemaju dovoljne količine, a ne možemo to da spriječimo”, rekao je nedavno Darko Partalo, vlasnik firme Drvoprodex za capital.ba.

U posljednjih nekoliko mjeseci, drvoprerađivači od vlasti su zahtijevali da se zabrani izvoz oblovine, upravo iz razloga što nemaju dovoljno sirovina za preradu i upošljavanje domaćih kapaciteta. Nakon nekoliko pokušaja, Savjet ministara BiH je usvojio odluku kojom je zabranio izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.