17.6.2022. 22:45
0
Ministar Lučić prisustvovao Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Neophodno unaprediti položaj starijih lica
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić učestvovao je na dvodnevnoj Međunarodnoj ministarskoj konferenciji o starenju koju je u Rimu organizovala Evropska komisija pri Ujedinjenim nacijama (UNECE).

Ministri učesnici konferencije potpisali su Deklaraciju ministara i na taj način potvrdili svoje aktivno zalaganje na ispunjenju ciljeva Regionalne strategije o implementaciji Madridskog međunarodnog akcionog plana o starenju MIPAA.

Bosna i Hercegovina je ratifikovala taj akcioni plan i obavezna je izvještavati UNECE komisiju svakih pet godina o napretku koji je ostvaren u vezi osoba treće životne dobi, njihovog statusa, socijalnog i ekonomskog položaja, penzionih i zdravstvenih prava. Ta pitanja su u potpunosti u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta dok Ministarstvo koordinira procesom prikupljanja informacija koje formira u izvještaje prema UNECE-u.

Učesnici konferencije su se saglasili da je neophodno jačati zaštitu ljudskih prava starijih osoba, kao i da postoje veliki izazovi u vezi tog pitanja koje je porebno prevazići kroz sistemska rješenja i pronaći adekvatne načine kako starije osobe uključiti u sve tokove života, razumjeti njihove potrebe i zaštiti ljudska prava. Mnoge starije osobe suočavaju se sa samoćom i odbačenošću, marginalizacijom i siromaštvom, dobnom diskriminacijom kao i različitim oblicima nasilja. Uz sve to rasprostranjena su i brojna pogrešna uvjerenja o starenju i starosti koji dodatno otežvaju situaciju.

Na marginama Međunarodne konferencije o starenju u Rimu, Lučić je imao više bilateralnih sastanaka, među kojima sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Darijom Kisić , a jedna od tema sastanka odnosila se na izazove i probleme sa kojima se suočavaju starija.

Iskustva sa konferencije u Rimu neophodno je primijeniti u unapređenju položaja starijih lica kako bi dobili kvalitetnije i sadržajnije uslove za život, saglasili su se ministri Lučić i Kisić. Sastanak je inače nastavak odlične saradnje sa institucijama Republike Srbije i ta saradnja nastavit će se i u budućnosti.

Lučić je takođe razgovarao i sa ministrom za porodicu i socijalne usluge Republike Turske Derijom Janik i tom prilikom razmijenjena su mišljenja i iskustva iz nadležnosti ta dva ministarstva. Lučić je upoznao turskog ministra Janik sa aktuelnim programima za stambeno zbrinjavanje izbjeglih i rasljenih lica u BiH među kojima je najviše starije populacije. Ministri Lučić i Janik složili su da iskustva, mišljenja i zaključke dvodneve Međunarodne konferencije o starenju u Rimu maksiamlno treba iskoristiti za unapređenje položaja starijih osoba i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Lučić je u Rimu razgovarao i sa predsjednikom Međunarodnog centra za dugovječnost iz Kanade Margaret Gilis koja je posebno pokazala zanimanje za stanje ljudskih prava starijih osoba u BiH imajući u vidu da je to pitanje u Kanadi vrlo efikasno riješeno. Ponudila je stručnu i savjetodavnu pomoć na rješavanju tog važnog pitanja. Lučić i Gilis su zaključili da se licima treće životne dobi treba pružiti sva neophodna podrška i pomoć jer je ova populacija bila posebno pogođena pandemijom virusa korona, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.