24.6.2022. 21:15
2
Bh. građani za vikend pripremaju bojkot sipanja goriva na benzinskim pumpama: Prosječna neto plata narasla je za samo 41 marku, poskupljenja enormna
Bh. građani za vikend pripremaju bojkot sipanja goriva na benzinskim pumpama u znak protesta zbog nekontrolisanog rasta cijena nafte i naftnih derivata. Ideja o bojkotu preplavila je društvene mreže, naročito Facebook grupe, u kojima je predloženo da se bojkot odnosi na 25. i 26. juni.

Cijene obaraju sve rekorde. Od goriva, preko namirnica do usluga. Rekord obara i visina potrošačke korpe, za koju više ni dvije prosječne plate nisu dovoljne, navodi N1. 

3,470 maraka potrebno je mjesečno četveročlanoj porodici iz Mostara za troškove života, podaci su sa web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka. U martu ove godine to bilo je 170 maraka manje. 

Za porodice u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, od marta su životni troškovi porasli za 100 do 120 maraka. Tako im sada treba od 3035 do 3250 maraka mjesečno. Bez kirije.

Prema stranici Numbeo, Mostar je najskuplji grad u BiH. Pa i za pojedinca. Onaj ko živi u gradu na Neretvi mjesečno treba nešto više od 1000 maraka.

Od decembra prošle godine do aprila tekuće, prosječna neto plata narasla je za svega 41 marku. Sada iznosi 1083 marke. Ako oba roditelja u sklopu četveročlane porodice primaju prosječnu platu, zaradili bi 2166 maraka, a prisjetimo se, potrebno im je više od 3 hiljade za živor. Situacija je i gora budući da veliki broj radnika nema ni prosječnu platu.

O tome kako preživljavaju građani, te kakve su prognoze po pitanju inflacije – u priči Sande Arnautović, piše N1.


(Aldina R.)  

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.