25.6.2022. 17:45
0
Erdogan i Andersson razgovarali o zahtjevu Švedske za članstvo u NATO-u
Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije predsjednika Turkiye, dvoje zvaničnika su razgovarali o pitanjima u kontekstu zahtjeva Švedske za članstvo u NATO-u.

 Erdogan je tokom razgovora ponovio da Švedska treba da poduzme korake u kontekstu ključnih pitanja koja su od značaja za Turkiye, kao što je borba protiv terorizma.

Napominjući da Švedska treba da zauzme konkretnu promjenu stava prema terorističkoj organizaciji PKK/PYD/YPG, Erdogan je rekao da ne vide nikakvu konkretnu inicijativu Švedske koja bi u ovom trenutku ublažila zabrinutosti Turkiye.

Erdogan je još rekao da Turkiye očekuje ukidanje embarga na oružje kao i zakonskih i de facto ograničenja u sektoru namjenske industrije, kao i ispunjenje zahtjeva koji se tiču pitanja ekstradicije i deportacije.

Predsjednik Turkiye je napomenuo da žele da vide obavezujuće korake po svim ovim pitanjima, kao i konkretno i jasno djelovanje.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Krajem maja Turkiye je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili "na željenom nivou".

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.