27.6.2022. 20:11
0
Bisera Turković trenutno u posjeti Češkoj Republici
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se u Pragu sastala sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskym.

Posjeta ministrice Turković i delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, organizovana je uoči češkog preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje počinje od 1. jula 2022. godine.

Ministar Lipavsky je upoznao ministricu Turković sa prioritetima češkog predsjedavanja Vijećem EU, a koje dolazi u vremenu velikih sigurnosnih i ekonomskih izazova u Evropi i svijetu. Naglasio je da će u vanjskopolitičkim prioritetima u fokusu pažnje ostati proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Podsjetio je da se češki premijer prije nekoliko dana u Briselu na sastanku lidera EU, zalagao da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status.

Turković je naglasila da Češka preuzima predsjedavanje u teškim vremenima, ali da postoji veliki prostor za napredak naše zemlje u narednih šest mjeseci. Podsjetila je da naša zemlja nije dobila kandidatski status, te je upoznala sagovornika o političkoj situaciji i blokadama rada državnih institucija, koje su dovele do usporavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.


Naglasila je da je cilj pojedinih političkih predstavnika i njihovih stranaka da prikažu Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu zemlju. Ministrica je istakla da bi dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU poslalo snažnu poruku građanima, posebno mladima i djeci, da je njihova budućnost u EU, a istovremeno bi smanjilo prostor za širenje uticaja trećih strana u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano i o drugim važnim temama, uključujući sporazum bh. političkih lidera iz Brisela, produženje misije EUFOR-Althea, multilateranu saradnju i druge.


Na sastanku je istaknuta važnost i češkog arhitekte Karla Paržika, čija je 80. godišnjica smrti obilježena ovih dana. Radi se o arhitekti koji je projektovao više od 160 objekata u Bosni i Hercegovini, a koji uključuju neke od najljepših građevina u našem glavnom gradu i državi, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 


(A. Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.